Goede voornemens? Zo lukt het wel om deze vol te houden

Inmiddels is iedereen weer begonnen en liggen de feestdagen alweer ver achter ons. Na het gelukwensen van alle collega’s komen standaard de goede voornemens naar voren. Het begin van het jaar staat altijd in het teken van goede voornemens. Het lijkt wel alsof alles wat niet is gelukt, in een nieuw jaar wel gaat lukken. Helaas ervaring leert dat het hebben van goede voornemens alleen niet voldoende is. Natuurlijk kan een nieuw jaar een mooi moment zijn om iet te veranderen, te beginnen of juist te laten, maar het benomen alleen is niet voldoende. Heb jij ook goede voornemens, lees hier hoe je deze dit jaar wel kunt volhouden…

1. Maak een plan
Om het vol te houden moet je vooruit kunnen denken. Het helpt als je concreet kunt maken hoe je praktische invulling geeft aan je goede voornemen. Minder werkdruk? Welke werkdruk is voor jou acceptabel, hoe laat je dit weten, hoe los je dit op met collega’s. Als je een plan hebt, kun je terugvallen op iets. Het geeft houvast om uiteindelijk je doel te halen. Zeker handig bij zwakke momenten.

2. Verzin een list
Gedrag doorbreken is en blijft lastig. Maar je kun het jezelf makkelijker maken door gedrag dat je wilt veranderen te wijzigen in andere gedrag. het gaat vaak ook gewoontes, als je slechte gewoontes kunt veranderen in gewoontes die passen bij je goede voornemens ben je al een heel eind op de goede weg. Ben je bijvoorbeeld geneigd om na de lunch altijd te snoepen, ga dan standaard iets anders doen na het eten. Bijvoorbeeld een wandeling maken met collega’s, ook goed voor de conditie. Zorg in iedergeval dat je niet in de verleiding kunt komen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Motiveren, zo doe je dat

3. Spread the word
Schakel de hulp in van anderen en vertel het aan je omgeving. Zorg dat zij weten wat jouw voornemens zijn en welke doelen jij jezelf hebt gesteld. Als je dan in de verleiding komt, heb je meteen ‘coaches’ die je bij kunnen sturen. Als jij bijvoorbeeld geneigd bent om altijd te gauw ja te zeggen op je werk, kunnen collega’s je hier op wijzen tijdens een moment van zwakte. Zeker handig om dan nog net op tijd de fout te herstellen.

4. Wees realistisch
De lat hoog leggen lijkt niet verkeerd, maar het werkt uiteindelijk alleen maar averechts. En hoewel dit voor velen toch een open deur is, is het tegelijkertijd voor velen ook een valkuil. We willen vaak toch teveel. Als het dan niet lukt valt het extra tegen. Gedrag verander je ook Noet zomaar, soms zit het gewoon in het aard van het beestje. En wil je graag overal bij betrokken zijn ook als het dan wel eens teveel is voor je. Kleine stapjes helpen dan zeker ook.