23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Moeite met opstarten? Zo krijg je mensen (weer) gemotiveerd!

De eerste regio is weer begonnen na een lange zomervakantie. Dit betekent ook voor de zwembaden in deze regio dat velen weer gaan starten met zwemmen. Maar niet iedereen is meteen gemotiveerd. Ken jij zwemliefhebbers die moeite hebben om op te starten? Die graag willen werken aan hun conditie, willen afvallen of hun prestaties willen verbeteren, maar het niet voor elkaar krijgen om het ritme weer op te pakken? Mensen die jij graag zou willen helpen en zou willen begeleiden, maar je weet niet zo goed hoe? Misschien is Motivational Interviewing dan iets voor jou.

Aanmodderen
We weten heel goed wat we zouden moeten doen, maar het daadwerkelijk doen is vaak een stap te ver. Alle goede voornemens ten spijt lukt het dan toch niet om echt door te zetten. Waarom lukt het ons dan toch niet om gemotiveerd te blijven? Motivatie is onderhevig aan veranderingen en kan afnemen of juist groeien. Begeleiding is hierbij van groot belang, alleen hoe trigger je iemand en raakt diegene wel gemotiveerd? Een goed gesprek is cruciaal. Maar geef je te veel advies, haakt iemand af en zeg je te weinig, laat je iemand aanmodderen. Hoe dan wel?


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Meer vertrouwen, minder weerstand
Het gaat uiteindelijk om het versterken van de ‘intrinsieke motivatie’, een behoefte om iets te doen dat geheel vanuit iemand zelf komt. Motivational Interviewing (MI) is hierbij een veelgebruikte tool. Deze methode, die ontwikkeld is door William Miller in de jaren ’80, gaat ervan uit dat iedereen met een dilemma te maken heeft: het spreekwoordelijke engeltje op de ene schouder en het duiveltje op de andere. Door de communicatiestijl aan te passen en op een coöperatieve manier met je gesprekspartner aan de slag te gaan, kun je wonderen verrichten en het engeltje helpen. Hoe? Door persoongerichte gesprekken waarbij vertrouwen wordt opgebouwd, de weerstand wordt verminderd en de focus ligt op de gedragsverandering. Principes van MI zijn het nauwkeurig begrijpen van iemand zijn standpunt, vermijden van weerstand en het verhogen van zijn eigen effectiviteit.

Lees ook: Afvallen? Zoveel calorieën verbrand je met zwemmen!

Gelijkwaardig gesprek
De essentie van MI is dat de motivatie tot verandering vanuit iemand zelf komt en niet van buitenaf wordt opgelegd. Het is de taak van de begeleider om hierbij te ondersteunen. Maar zeker niet om vervolgens te gaan overtuigen. Het gaat altijd om een gelijkwaardig gesprek. Het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn, het werkt zelfs in korte gesprekken en ook als men nog niet echt gemotiveerd is. Daarbij is het relatief eenvoudig aan te leren. En natuurlijk ook interessant voor collega’s, familie en vrienden…

Kijk hier voor meer informatie


advertentie

Dewi Online