Gisteren vond de zesde editie van de Amsterdam City Swim plaats. Net als voorgaande jaren zwommen weer veel mensen mee om hiermee geld op te halen voor Stichting ALS Nederland. Onder het motto: ALS op de kaart, ALS van de kaart zwommen de volwassenen 2 kilometer en de jonge zwemtalenten 700 meter. In totaal is gisteren al 1.8 miljoen euro opgehaald, maar de teller loopt nog steeds.
2500 zwemmers
Het startsein van de Amsterdam City Swim werd gegeven door oud-profvoetballer en ALS-patiënt Fernando Ricksen. Hiervoor was Ricksen speciaal overgekomen uit Spanje, waar hij nu woont. En hij was helaas niet de enige die er was met een verhaal. Veel mensen zwemmen voor bekenden om te zorgen dat we uiteindelijk deze nare ziekte de baas kunnen worden. Daarnaast werd de swim ook bijgestaan door bekende Nederlanders. Rintje Ritsma, Beau van Erven Dorens, Jan Joost van Gangelen, René Froger sprongen samen met nog 2500 zwemmers door de Amsterdamse grachten. Ook (oud) profzwemmers als Ferry Weertman en Pieter van den Hoogenband waren van de partij. Niet geheel verwonderlijk tikte Ferry als eerste aan in 26:29 minuten. Voor de kinderen was er een aangepaste swim van 700 meter. De kinderen die hieraan deelnamen werden bijgestaan door Johnny de Mol en Rick Brandsteder.
Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
‘Hellespont Swimmers’
Het idee van deze zwemtocht is ontstaan nadat veertien vrienden, ‘de Hellespont Swimmers’, de Bosporus zijn overgezwommen voor hun gezamenlijke vriend Weert-Jan Weerts. Weert-Jan heeft zijn strijd verloren en is inmiddels overleden aan ALS. ‘De Hellespont Swimmers’ haalden met deze actie geld op voor Stichting ALS Nederland. Al snel ontstond het idee om een zwemtocht van 2028 meter te organiseren door de Amsterdamse grachten. Geïnspireerd door de vele positieve aanmoedigingen, donaties en vooral door het contact wat zij hadden met Weert-Jan Weerts zelf, gaan zij onverminderd door. Aandacht voor de ziekte ALS en geld bijeen brengen voor onderzoek naar deze ziekte zijn daarbij de drijfveren.
Lees ook: Nieuwe doelgroep: ‘evenementzwemmers’
Trainen!
De Amsterdam City Swim laat zien hoe je met zwemmen een belangrijke bijdrage kunt leveren aan een goed doel. Of je nu profzwemmer bent, in super goede conditie of het moet echt van ver komen: elke meter is het waard. Maar nog beter is het natuurlijk wel om je voor te bereiden op een City Swim als dit. Het zwemmen van 2000 meter is niet iets wat je even tussendoor doet, dat vergt wel een gedegen voorbereiding. Zeker ook voor diegene die dichter in de buurt wil komen van de tijd van Olympisch, Wereld en Europees kampioen Ferry Weertman. Maar gelukkig is er nog een heel jaar om te trainen!