Tips voor zwemmen in het buitenwater

We schreven al eerder over de evenementzwemmer, een nieuwe doelgroep die meedoet aan evenementen zoals de CitySwim of een Triatlon. Zwemliefhebbers bereiden zich op dit soort evenementen voor in het zwembad. Maar uiteraard moet er ook getraind worden in het buitenwater. En dit is volgens Glow magazine toch wel even wat anders. In een blog schreven zij waar je dan op moet letten. Dus voor alle zwemliefhebbers die nu het buitenwater op zoeken, doe er je voordeel mee!


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Ademritme

Ademen tijdens het zwemmen is voor de meeste onervaren zwemmers een van de lastigste punten. Benauwdheid, geen vast ademritme, of heel snel buiten adem zijn veelvoorkomende problemen. Probeer daarom een stabiel ademritme te creëren. Adem in door je mond boven water en adem onder water gedoseerd en rustig uit. Blaas niet alle lucht helemaal uit je longen (zoals bijvoorbeeld wel bij een flinke krachtsinspanning), want dan krijg je het sneller benauwd. Tel de ademhaling voor jezelf, één tel in en drie tellen (ofwel slagen als je borstcrawl zwemt) uit. Zeker als je net in het koude water springt, kan je even naar adem snakken. Juist daarom is het belangrijk om rustig met een ademritme te starten, zodat je daarna rustig en stabiel kunt doorademen.

> Lees ook: Nieuwe doelgroep, ‘evenementzwemmers’

Richting

In het zwembad is het simpel; de zwarte lijn in het midden van de baan en de lijnen aan weerszijden zorgen ervoor dat je recht blijft zwemmen. In buitenwater is dit anders. Zelfs ervaren zwemmers kunnen niet in één rechte lijn zwemmen zonder te kijken. Je moet dus af en toe even je hoofd optillen om te checken of je nog in de juiste richting zit. Til elke 10 tot 15 slagen je hoofd een beetje op om te zien of je de goede kant op gaat. Gebruik per stuk een ijkpunt, bijvoorbeeld een boei. Blindelings achter iemand aan zwemmen is zeker geen garantie voor de juiste richting, dus houd jouw richting zelf in de hand.

Neem iemand mee

Ga je buiten trainen? Neem dan iemand mee. Zeker als je niet gewend bent om buiten te zwemmen, is het fijn als er iemand aan de kant jou in de gaten kan houden. Mocht je toch kramp krijgen of onwel worden, dan is er iemand die jou direct kan zien en te hulp kan schieten. Ben je meer ervaren of kun je echt niemand vinden, blijf dan in een ondiep gedeelte en laat sowieso iemand weten dat je gaat zwemmen, waar en hoe lang. Houd (via de telefoon) contact met elkaar voor je het water ingaat en als je er weer uit bent. Schaf ook een ‘drijver’ aan die je om kunt binden en jou zichtbaar maakt. Maar nogmaals, iemand meenemen is de meest verstandige keuze en zeer aan te raden.

Stay calm

Makkelijker gezegd dan gedaan: raak niet in paniek. Dat je bijna niets ziet in Nederlands water vinden veel mensen toch wel spannend. Het kan een onbestemd gevoel geven. Waar zwem ik heen, wat zwemt hier nog meer en wat voel ik aan mijn teen? Gelukkig zitten er in Nederland absoluut geen gevaarlijke dieren in het water, je kunt hoogstens een waterplant langs je benen voelen. Til je hoofd af en toe op als je te weinig ziet onder water en probeer met vertrouwen te zwemmen.

Val op

Draag een fel gekleurde badmuts zodat anderen jou goed kunnen zien. Een felle badmuts wordt snel gespot door bijvoorbeeld surfers of roeiers en het is ook wel zo gemakkelijk voor jouw spotter op de kant die je in de gaten houdt tijdens jouw training.

Zoek een plekje

Ben je niet zo van de drukte? Een triatlon of zwemevent is dat natuurlijk wel. Je start in een grote groep en dat betekent veel gespartel om je heen. Als je dat niet prettig vindt, zoek dan een fijn plekje tijdens het event aan de zijkant van de groep. En wanneer je niet voor de winst gaat, is het helemaal niet erg om wat meer achteraan te starten waar het wat rustiger is.

Met dank aan Glow Mag.nl, een online magazine voor een healthy & happy lifestyle en ook te volgen via facebook, twitter en instagram.