23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Zwemmen is goed voor je. Waarom? Daarom!

Natuurlijk is bewegen, wat je ook doet, goed voor een mens. Maar zwemmen heeft toch wel een paar streepjes voor op andere sporten. Het is een bijzondere tak van sport en dat heeft zo zijn voordelen. Welke? Hierbij een aantal voordelen op een rijtje.


foto Pixabay


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.1. Pijnlijke gewrichten en overgewicht

Doordat je bent ondergedompeld in het water zijn botten en spieren enigszins losgemaakt van de beperkingen van de zwaartekracht. Daardoor is zwemmen onder meer een ideale oefening voor mensen met artrose en waarbij oefeningen op het vaste land pijn doen aan de gewrichten. De opwaartse druk van het water is ook aantrekkelijk voor mensen met overgewicht of obesitas. Hardlopen kan dan net even teveel vragen van het lichaam, terwijl men daar bij zwemmen geen last van heeft.

2. Het hele lichaam

Is bewegen in het water daardoor minder effectief. In tegendeel! Je lichaam werkt evengoed hard in het zwembad. Water is zwaarder dan lucht, dus bewegen door het water legt meer externe druk op je ledematen dan een training op de kant. Nog beter, de druk wordt gelijkmatig verdeeld. Het komt dus niet alleen aan op knieën of heupen die het met andere sporten vaak zwaar te verduren hebben. Zwemmen richt zich niet alleen op de spiergroepen in je onderlichaam zoals hardlopen of fietsen, maar ook op die van je bovenlichaam zoals je rug en armen.

> Lees ook Zwemmers leven langer en gezonder

3. Rug

Daarnaast is het heel goed voor de rug. Aangezien we de hele dag meer verticaal bewegen dan horizontaal, kan juist het horizontaal voortbewegen door het water een gunstig effect hebben. Met name op de houding van onze rug. Natuurlijk is alles beter dan zitten, maar het is ook heel goed dat de rug even horizontaal aan de slag moet. Op deze manier zijn rugklachten ook beter te voorkomen.

4. Ademhaling

Nog een belangrijk punt: ademhalen. Tijdens een run of fietstocht adem je niet zo diep in en krachtig uit. Maar met zwemmen is het andersom. Omdat het hoofd onder water is bij het zwemmen adem je snel en diep in en laat de lucht vervolgens druppelen. Door deze ademhaling wordt de kracht van je ademhalingsspieren ook verbetert.

En voor wie toch nog niet is overtuigd, is deze video een aanrader.

Met dank aan Time.


advertentie

Dewi Online