Gezonder leven? Het begint al met een beetje zwemmen of aquasporten!

Bewegen is gezond, dat weet eigenlijk iedereen. Van bewegen gaat je conditie omhoog en op den duur zorgt het ervoor dat je minder kans hebt op het krijgen van aandoeningen aan je spieren, hart of longen. Daarnaast is het niet alleen goed voor het lichaam, het is ook goed voor de geest. Helaas is voor veel mensen de drempel erg hoog om te gaan bewegen. Maar gelukkig is een klein beetje meer bewegen al voldoende om gezonder te worden. Gewoon beginnen met een uurtje aquafit of wekelijks een paar baantjes trekken heeft al grote voordelen.

‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’

Niet iedereen vindt bewegen leuk. Ook al zijn er heel veel voordelen, de stap om echt te gaan sporten is niet door iedereen zo gemaakt. Gelukkig las ik op Alles over sport dat als je eerst helemaal niets deed en dan een beetje meer gaat bewegen -en dit blijft volhouden natuurlijk!- je hiermee zeker al winst boekt. En natuurlijk worden de voordelen voor je gezondheid groter naarmate je meer gaat bewegen. Oftewel ‘bewegen is goed, meer bewegen is beter’. Ook is het niet waar dat je gelijk 3 keer in de week moet gaan sporten. En het hoeft ook zeker niet heel zwaar en intensief. Want wat blijkt? Van alles wat je meer beweegt dan wat je deed, word je al gezonder.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook waarom zwemmen niet alleen goed is voor je fysieke conditie: ‘Zwemmen: gezond voor lichaam en geest’

Maak een plan

Ken jij mensen die wel eens zijn geweest maar al snel ook weer zijn afgehaakt? Jammer want de drempel hoeft dus niet heel hoog te zijn. Een keer in de week aquajoggen of aquaspinnen of wekelijks een paar baantjes zwemmen is voldoende. Wil jij hen over de streep halen? Deze 3 stappen kunnen hierbij helpen. Het idee erachter is dat het begint met een plan. Mensen varen vaak op routine en het kost energie om iets anders te gaan doen. Het helpt om van tevoren te bedenken wat je anders kunt en wilt gaan doen, waarbij iedereen uiteindelijk zelf bepaalt hoe groot de stappen zijn die worden genomen.

Stap 1: Bepaal je doel
Wat wil je bereiken, welk doel heb je voor ogen? Ga je meer bewegen voor je gezondheid? Of wil je je conditie verbeteren? Afhankelijk van de antwoorden stel je je eigen beweegplan samen. Rustig opbouwen en de tijd nemen om te wennen aan een nieuw dagpatroon zijn wel belangrijke succesfactoren.

Stap 2: Bedenk wat je wilt doen
Alleen als je het leuk vindt, houd je het natuurlijk langer vol. Nu zijn er genoeg redenen op te noemen waarom zwemmen leuk is, belangrijker is dat iemand zich kan vinden in een van die redenen. Iedereen is natuurlijk verschillend. De ene wil graag alleen sporten, de ander heeft een sportmaatje nodig. De ene doet graag aan een individuele sport, de andere sport liever in een groep. De ene houdt van afwisseling, de ander van routine. Gelukkig kun je als zwembad heel veel verschillende activiteiten aanbieden.

Stap 3: Plan het bewegen in
Na het bepalen van de doelen en de keuze van de vorm, kan er een planning worden gemaakt. Heel fijn, want dat geeft houvast. En natuurlijk plan je het zo in dat het past binnen de dagelijkse routine. Eind van de dag, begin van de avond of toch liever in de ochtend? Als het makkelijk past tussen de rest van de activiteiten, is het natuurljk makkelijker vol te houden.


advertentie

E.B.T.C.