100 jaar Reddingsbrigade en 5.000 vrijwilligers: chapeau!

Het begon met vijf reddingsbrigades verdeeld over het land die waren opgericht om zwemmers te leren hoe je mensen kunt redden die niet kunnen zwemmen. En daarmee dus het aantal verdrinkingsongevallen te verminderen. Na de eerste initiatieven in Den Bosch, Amsterdam, Breda, Den Haag en Haarlem werd een overkoepelend orgaan opgericht om uniformiteit aan te brengen: het begin van de Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen. Morgen is dat op de dag af 100 jaar geleden. En dat mag natuurlijk zeker worden gevierd!

5.000 Life guards

In die 100 jaar is de Reddingsbrigade Nederland uitgegroeid tot een landelijke vereniging van 166 aangesloten Reddingsbrigades door heel Nederland. Jaar in jaar bewijzen zij nog steeds dat een bond als deze van zeer grote waarde is. Onder het motto ‘zolang niet iedereen kan zwemmen, moet elke zwemmer kunnen redden’ worden er elk jaar weer levens gered. Aan de kust, het IJsselmeer, de randmeren en de recreatiegebieden in het hele land staan in totaal 5.000 actieve vrijwilligers klaar voor de veiligheid van gebruikers van ons oppervlaktewater. Binnen de zwembranche weten wij natuurlijk als geen ander hoe belangrijk een life guard is. Niet iedereen kan zwemmen en wie kan zwemmen kan nou eenmaal in een situatie terechtkomen dat hij of zij het zwemmend niet redt. Afgelopen zomer nog kwamen de lifeguards 3.810 keer in actie om mensen te helpen. In 176 gevallen ging het om een redding uit een levensbedreigende situatie.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Zwemouders: bij zwemmen in zee, let dan vooral hier op!

Levensbelang

Het is dus van levensbelang dat de vrijwillige lifeguards in de zomer toezichthouden op onze stranden en bij waterrijke (recreatie)gebieden. Maar de Reddingsbrigade doet nog meer. Men biedt ook leuke en uitdagende reddingsopleidingen aan voor jong én oud. Kinderen kunnen zelfs na het behalen van het zwem ABC  starten met de opleiding Junior Redder, waarbij het vergroten van de eigen veiligheid en zelfredzaamheid in het water voorop staan. De opleiding verloopt vervolgens van zelfredding, via het redden van vriendjes en het redden met hulp- en reddingsmiddelen naar een opleiding tot volwaardig redder. Immers: jong geleerd, oud gedaan. Ook worden reddingsbrigades steeds vaker ingeschakeld bij de beveiliging van (watersport-) evenementen en festivals. Vaste grote evenementen waar men voor de veiligheid zorgt zijn de Nieuwjaarsduiken en Sinterklaasintochten. Daarnaast bemannen zij bij overstromingen belangeloos de Nationale Reddingsvloot.

Feestje!

Meer dan terecht dus dat het morgen feest is en er uitgebreid stil wordt gestaan bij het 100 jarig jubilieum. Koning Willem-Alexander zal bij deze Jubileumdag bij Duinrell Plaza aanwezig zijn en ook het 1e jubileumboek ‘De redder in nood’ in ontvangst nemen. ‘De redder in nood’ stelt de vrijwilligers voor die zich dag en nacht inzetten voor het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Het boek beschrijft de geschiedenis van een dynamische Reddingsbrigade en is een eerbetoon aan honderd jaar Nederlandse inventiviteit in de strijd tegen verdrinking.


advertentie

Dewi Online