23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Zuinig op zwemkleding? Stop het niet in de wasmachine!

Zwemkleding is niet alleen functioneel, het is ook een mooi kledingstuk. Er is volop keus, voor ieder wat wils. Moeilijk kiezen dus. Dan is het natuurlijk ook helemaal niet erg als je vaak wat nieuws moet kopen, maar beter is het natuurlijk om zo lang mogelijk met badkleding te doen. Alleen is dat als je vaker zwemt, best lastig. Chloor is niet ideaal en als je er dan ook nog mee in zee zwemt, is het wel belangrijk om er zorgvuldig mee om te gaan. Op Glow magazine las ik een aantal goede tips waardoor je zwemkleding langer meegaat.

1. Let op de stof
Ten eerste moet je letten op het soort stof van je zwemkleding. Veel merken werken met speciale chloorbestendige stoffen die veel langer mee gaan. Bij het ene merk heet het Endurance (Speedo), bij het andere merk Infintex (Adidas) of MaxLife (Arena). En leet vooral ook op minder lycra en minder stretch, dat staat garant voor een langere levensduur.

2. Uitspoelen
Na een duik in het zwembad moet je eigenlijk gelijk je zwemkleding uitspoelen. Niet met koud water, maar lauw of koud water. Zo spoel je alle chloorresten er nog uit met vers en schoon water. Maar daar moet je dan natuurlijk niet te lang mee wachten…


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



3. Wasmachine? Nee!
Even je zwemkleding schoonmaken door het in de wasmachine te stoppen? Nee! Je denkt misschien fijn wasje, wat kan er gebeuren? Maar… de omwentelingen, het wasmiddel en de centrifuge zijn echt funest voor een badpak of zwembroek.

Ook lezen over uiterlijke verzorging na het zwemmen? Lees: Zwemmen: waar vrouwen van houden…

4. Natuurlijk laten drogen
Na het uitspoelen in de wasbak -niet in de wasmachine- kun je de badkleding het beste op een zo natuurlijke manier laten drogen. In de douche hangen of over een lijntje zodat het kan drogen aan de lucht is prima. Vermijd de verwarming en/of zonlicht, dit is namelijk niet bevordelijk voor de levensduur van badkleding.

5. Ga niet overal zitten
Waar veel zwemliefhebbers niet bij stilstaan is het feit dat ruwe zwembadranden niet bevordelijk zijn voor de levensduur van badkleding. Natuurlijk is het fijn dat het ruw is zodat je minder snel uitglijdt. Maar het is niet aan te raden om daar op te gaan zitten met badkleding. Door het ruwe oppervlak schuur je als het ware een laagje van je badpak of zwembroek af of krijg je heel kleine ophaaltjes. Zonde natuurlijk.

6. Wissel af
Net als bij andere sportkleding is het ook heel goed om af te wisselen. Voordeel is dat het langer kan drogen en door het afwisselen wordt het per stuk wat minder intensief gebruikt. Zo gaat het langer mee en heb je er dus langer plezier van. En nog eenvoordeel: mag je gelijk twee mooie zwemoutfits uitkiezen…

Met dank aan Glow Mag.nl, een online magazine voor een healthy & happy lifestyle en ook te volgen via facebook, twitter en instagram.


advertentie

Dewi Online