Zwemmen is een manier om fit te blijven, te ontspannen en plezier te hebben: nog vragen?

Zwemmen is een manier om fit te blijven, te ontspannen en plezier te hebben. Duidelijker kunnen we niet zijn. Toch zijn er onder ons nog twijfelaars met prangende vragen. Om hier voor eens en voor altijd een einde aan te maken hebben we een aantal vragen op rij gezet. We hopen zo deze zwemfans in spe met de verlossende antwoorden over de streep te kunnen trekken.

  • Waarom zou je zwemmen? Zwemmen is zowel een recreatieve activiteit als een topsport, iedereen kan plezier beleven aan het zwembad. Jong of oud maakt ook niet uit, je kunt in het zwembad babyzwemmen maar ook seniorenzwemmen. Daarbij is het niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Je humeur verbetert en het geeft een positieve boost. Wie wil dat nou niet?
  • Kan je ook sporten in het zwembad? Het is een uitstekende oefening, waarbij elke spiergroep wordt gebruikt. En je kunt zowel anaerobe als aerobe trainen. In het eerste geval train je intensief, maar kort. In het laatste geval train je met een lagere intensiteit, maar kun je het langer volhouden. Dus of je nu een HITT work out doet in het water of gaat baantjes zwemmen, je voelt je erna een stuk beter en fitter.
  • Moet je dan lang in het water liggen? Welnee. Sterker nog: 30 minuten baantjes zwemmen in het zwembad komt neer op 45-60 minuten oefeningen op het land. Dat is nog eens een effectieve workout. Ideaal toch? En daarna even gezellig afsluiten met een lekkere cappuccino klinkt natuurlijk aantrekkelijk. Ok, dan kost het meer tijd. Maar die heb je net teruggewonnen met de effectieve work out…
  • Kan je het naar een ander niveau brengen? Wil je echt beter worden? Het antwoord is simpel: trainen, trainen, trainen. Regelmatige trainen dus…Dit kan in het zwembad met een groep, met een maatje of door deel te nemen aan een zwemvereniging. Of je kunt trainen bij een zwemcentrum zoals SwimGym of een cursus zwemtechniek volgen bij een zwembad bij jou in de buurt. Als je serieus aan de slag gaat, ga je jezelf zeker naar een hoger niveau tillen.
  • Lees ook: Dit is waarom een duik in het water helpt bij een ochtendhumeur. En meer voordelen van zwemmen.

  • Kan je zwemmen met een beperking? De meeste geschikte sport voor mensen met een beperking is zwemmen. Zelfs als je veel last van blessures of spieren en gewrichten hebt, kun je meestal wel bewegen in het water. Sterker nog: warm water verlicht de pijn. Maar het is wel belangrijk om je goed te laten informeren en zorg voor professionele begeleiding.
  • Is zwemmen voor de hele familie? Uhh, natuurlijk. Bij uitstek is het in het zwembad goed vertoeven voor het hele gezin. Neem de kinderen mee naar een zwembad en ze vermaken zich met springkussens, drijvers en glijbanen. En ook hier geldt: kinderen gelukkig, ouders gelukkig. Gegarandeerd dat elke zondagochtend zo een feest wordt.