23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Praktische tips voor bewegen met een beperking

Bewegen is gezond. Wie regelmatig beweegt voelt zich fitter en heeft meer energie. Het helpt overgewicht en andere aandoeningen te voorkomen, het maakt het lichaam sterk en verbetert de conditie. Maar bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor mensen met een beperking is het vaak lastiger, maar juist wel heel goed. Bewegen geeft hen zelfvertrouwen en stimuleert dat zij grenzen verleggen en deelnemen aan de samenleving.

Meest geschikte sport: zwemmen

De meeste geschikte sport voor mensen met een beperking is uiteraard zwemmen. Zelfs als je veel pijn hebt, kun je meestal wel bewegen in het water. Sterker nog: warm water verlicht de pijn. Toch blijft de sportdeelname van mensen met een beperking nog vaak achter. Onder verschillende doelgroepen is verschil te zien in sportdeelname, motieven en belemmeringen, stimulansen, en manieren om de doelgroep te bereiken. Het Mulier Instituut en het Kenniscentrum Sport zetten de feiten en cijfers op een rij in een aantal factsheets.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.50.000 sporters

Het is nog onduidelijk hoe groot de groep sporters is die kampt met een beperking. Men gaat uit van zo’n 50.000 sporters. Hieronder worden ook mensen met een chronische ziekte gerekend zoals diabetes, reuma of astma. Deze groep is meteen ook het grootst: 50 procent. Daarna volgen degenen met een lichamelijke of verstandelijke handicap. De groep sporters met een beperkt gehoor- of gezichtsvermogen is het kleinst. Om ook deze doelgroep te laten bewegen heeft het Mulier Instituut en het Kenniscentrum Sport geïnventariseerd wat er eigenlijk al bekend is over over sportdeelname van deze groep en hoe sportaanbieders hen beter kunnen ondersteunen. Gekeken is naar mensen met een chronische aandoening, lichamelijke beperking, verstandelijke beperking, gedragsproblemen en/of autisme, niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en kinderen met een beperking. Naast veel informatie wordt er ook een aantal praktische tips gegeven waarmee je ook als zwembad deze doelgroep beter kunt bereiken en kunt begeleiden in het zwembad.

Een aantal tips uit de factsheets

Lees ook: Stimuleringsbudget Grenzeloos Actief maakt ook zwemmen met een beperking mogelijk

Factsheets Bewegen met een beperking