Zwemmen in de vakantie? Hier moet de zwemouder op letten!

Water heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Welk kind geniet nu niet van spelen in het water? Maar als ouders moet je wel altijd alert zijn omdat kinderen nog onvoldoende kunnen zwemmen of toch nog niet zwemvaardig genoeg zijn voor de situatie waarin zij verkeren. Waar moeten ouders dus vooral opletten als zij met kinderen naar het water gaan? Een aantal must-read blogs met nuttige tips.

Zwemouders: bij zwemmen in zee, let dan vooral hier op!

Veel gezinnen gaan tijdens hun vakantie naar het strand. Handdoekje mee, boek check, natuurlijk ook de koelbox met versnaperingen en uiteraard de zwemspullen om af en toe even af te koelen in het zoute water. Maar hierover wordt door ouders nog vaak te lichtzinnig gedacht. ‘Mijn kind kan toch zwemmen?’ Inderdaad, maar een golfslagbad en stroomversnelling in een zwembad is niet te vergelijken met de stroming in zee. Zwemmen in zee brengt risico’s en gevaren met zich mee, je hebt immers te maken met natuurelementen zoals wind en stroming. Lees hier een blog met aantal tips die eerder verscheen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Ode aan de zwemlesouder

Kinderen met zwembandjes niet altijd veilig in het water

Het gebruik van zwembandjes wordt vaak aanbevolen. In sommige gevallen worden gratis zwembandjes uitgedeeld om te zorgen dat kinderen veiliger zijn in het water. Maar het dragen van zwembandjes biedt natuurlijk géén garantie voor de veiligheid. Ook mét zwembandjes om kunnen ongelukken ontstaan. Zo kan een kindje met bandjes gewoon voorovervallen. En wanneer een jong kind met zwembandjes voorovervalt en daarbij met het gezicht in het water komt, is het moeilijk om zelfstandig weer overeind te komen. Of een kind met zwembandjes drijft door de wind sneller af op zee. Zijn de ouders hiervan eigenlijk voldoende op de hoogte? Deze column van Titeke Postma geeft aan wat de gevaren kunnen zijn van zwembandjes.

Op vakantie? Let op de afzuigroosters bij zwembaden

Waar je als zwemouder nog meer op moet letten zijn de afzuigroosters. Vooral in het buitenland en in privé zwembaden zijn deze niet beveiligd en kan een kind hierdoor vacuüm vast blijven zitten. Deze zuigende kracht is zo sterk dat meerdere volwassenen een kind niet van het rooster kunnen trekken. Dit overkwam ook Willem (12) op zijn vakantie in Italië. Hij zat vast aan een rooster en heeft het helaas niet overleefd. Na dit droevige ongeval hebben zijn ouders en opa de Blue Cap Foundation opgericht, een stichting die zich inzet voor veiligere zwembaden en ook ouders wil wijzen op het gevaar. Ook heeft men een aantal zeer nuttige tips opgesteld voor de zwemouders.


advertentie

XS2 voor Zwembaden