23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Zwemouders: bij zwemmen in zee, let dan vooral hier op!

Op een mooie zomerse dag trekken mensen erop uit richting het strand. Handdoekje mee, boek check, natuurlijk ook de koelbox met versnaperingen en uiteraard de zwemspullen om af en toe even af te koelen in het zoute water. Maar hierover wordt door ouders nog vaak te lichtzinnig gedacht. ‘Mijn kind kan toch zwemmen?’. Inderdaad, maar de huidige diploma’s zijn meer gericht op de zwemveiligheid in zwembaden. Een golfslagbad en stroomversnelling in een zwembad is niet te vergelijken met de stroming in zee. Reden ook dat je bij Bewegingsplein Westduin een C in Zee diploma kan halen onder het motto ‘Als uw kind de gevaren van de zee kent, zit u als ouder toch even net iets lekkerder.’

Natuurelementen

Zwemmen in zee brengt risico’s en gevaren met zich mee, je hebt immers te maken met natuurelementen zoals wind en stroming. Hoe vaak heb je zelf als kind vroeger niet meegemaakt dat je heerlijk aan het spelen was en als je eruit wilde niet meer die gele parasol kon vinden waar je ouders lagen. Kortom, het is belangrijk om je bewust te zijn van het verschil tussen aflandige wind en zeewind, de golven, eb en vloed en hoe verraderlijke de stroming soms kan zijn. Zandbanken voor de kust, containerschepen die vlak voor het strand langs varen, de vaargeul die verrassend dichtbij is. De zee kan gevaarlijk zijn, zeker voor jonge waaghalzen met iets teveel testosteron… Daarom delen wij graag de tips van de Reddingsbrigade die men gaf aan NPO Radio 1. Heel bruikbaar voor ouders waarvan de kinderen deze zomer, naast het zwembad, ook in zee gaan zwemmen en natuurlijk ook voor henzelf.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.1. Kijkt hoe de wind waait
De zee heeft stromingen, eb en vloed en windrichtingen. Soms is het gewoon niet verantwoord om te zwemmen, maar doen ze het toch. En dan ook met een luchtbed. Dus: voordat je een frisse duik wil nemen, loop eerst even naar de Reddingsbrigade en vraag hoe het weer ervoor staat.

2. Weet hoe koud het zeewater is
Ook al lijkt het een snikhete tropische dag, het water is vaak niet warmer dan 20 graden. Hierdoor raak je in het water al snel onderkoeld. Hierdoor kan je kramp krijgen waardoor je spieren verstijfd raken en daarbij raakt men ook nog vaak in paniek. Dit maakt het lastig om terug te zwemmen. Als je al pijn hebt, is het dus sowieso verstandiger om niet in zee te gaan.

3. Ga niet te ver de zee in
Als je gaat zwemmen drijf je voor je het weet ver af van de kust. Het probleem is dan ook vaak dat je op je buik zwemt, bij problemen ziet de Reddingsbrigade alleen maar een rug. Het advies van de Reddingsbrigade is dan ook: zwem langs de kust, dan kan men je goed in de gaten houden. daarbij is het goed om af te onthouden dat je beter ’tot aan je knieën’ in het water kan gaan. Dan kan je zwemmen, als het dan niet meer gaat kun je altijd nog staan.

4. Raakt niet in paniek als de stroming je meeneemt
Op het strand zijn er vier zandbanken, de openingen daartussen heet een mui en daar stroomt het water door. Als je gaat zwemmen, en je komt in zo’n mui terecht raken mensen in paniek vanwege de draaikolken. Maar het belangrijkste is juist: raak niet in paniek. Als je in zo’n situatie terecht komt, laat je dan wegdrijven van die muien tot 100 meter van het strand. Vervolgens pikt de Reddingsbrigade je dan weer op.

En onze tip 5? Natuurlijk is een dagje strand heerlijk, maar laat de jeugd ook vooral lekker zwemmen in het buitenbad met mooi weer. Ook daar is het heerlijk vertoeven!

Meer tips voor zwemouders

> Op vakantie? Let op de afzuigroosters bij zwembaden
> Let de zwemouder goed op? Een paar ‘must-do’s’ op rij!