Een nieuwe (doelgroepen)activiteit, bijzondere mijlpaal, leuke samenwerking, verhuizing, jubileum of sponsoring van een goed doel: het is altijd goed om jouw zwembad onder de aandacht te brengen van (potentiele) bezoekers. En dus is het fijn om in het lokale suffertje te staan, in de regionale krant of op een nieuwssite. Als je dan in de media verschijnt, kun je dit natuurlijk ook weer heel goed delen via social media. Maar hoe zorg je dat jouw verhaal daar wordt geplaatst? Het begint met een een goed verhaal dat men gemakkelijk kan overnemen. Een goed persbericht is dus van grote waarde. In een blog van De Communicatiemakers las ik een interessant stappenplan hiervoor.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Stap 1: Nieuws in de kop
Een persbericht begint met een goede kop waarin de nieuwsaanleiding van het verhaal duidelijk naar voren komt. Maak de kop ook zo kort en concreet mogelijk. Om het te verduidelijken kun je er een onderkop aan toevoegen, een korte quote die de kop sterker maakt.
Stap 2: De ‘5 w’s en de h’
In de intro geef je vervolgens meer details. In grote lijnen herhaal je de kop, maar dan met meer informatie. Om te weten of hierin alles staat, kun je het checken door de ‘5 w’s en de h’: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Houd dit ook kort, maximaal 60 woorden.
Stap 3: Oprolbare broodtekst
De broodtekst, het lopende verhaal, begint met een inleiding zonder tussenkopje die aansluit op de intro en het verhaal verder vertelt. Je wilt immers dat de lezer verder leest na de intro. Hierbij zet je de belangrijkste informatie bovenaan, de minst belangrijke informatie onderaan. Als men moet skippen kan zo gemakkelijk de laatste alinea(’s) worden weggelaten, zonder dat je hierdoor informatie mist. Om het verhaal beter ‘scanbaar’ te maken, is het beter om boven enkele alinea’s tussenkopjes zetten die de alinea in 1 tot 3 woorden samenvatten.
> Lees ook: Hoe je een feestje maakt van social media
Stap 4: Noot voor de redactie
Sluit ieder persbericht af met de noot voor de redactie. De informatie die je hier plaatst, is niet voor publicatie. Hiermee geef je aan bij wie men terecht kan voor vragen. Geef voldoende aanvullende informatie, zoals de naam en contactgegevens van de contactpersoon en eventuele websitelinks voor meer informatie. Stuur ook altijd relevant beeldmateriaal mee zodat men het persbericht gemakkelijk en snel kan plaatsen.
Stap 5: Verzenden naar relevante media
Nadat het persbericht gereed is, komt nog een belangrijke stap: het verzenden naar de juiste personen. Stuur het persbericht vooral naar media die er echt iets mee kunnen en die jouw artikel relevant vinden voor hun doelgroep. Het is handig om hier onderzoek naar te doen zodat je weet welke informatie je waar naartoe moet sturen. Met zo’n perslijst kun je persberichten gerichter en sneller sturen.