Yoga en zwemmen is een ideale combi

Het is vandaag wereld Yoga Dag. Dat wordt dus een relaxed dagje… Bij Yoga denken velen inderdaad aan vooral een beetje ontspannen. Liggen op een matje en wakker worden als de les voorbij is. Maar niets is minder waar. Het is oprecht een workout. Een hele fijne workout zelfs, omdat je zowel aan je lichaam als aan je geest werkt én deze daarmee in balans brengt.

Yoga en zwemmen

En nu denk je misschien niet meteen aan zwemmen. Maar Yoga en zwemmen is een ideale combinatie. Yoga draagt bij aan mobiliteit, kracht, lichaamsbewustzijn, herstel en mentale rust. Als aanvulling op zwemmen of misschien wel een triatlon kun je dat erg goed gebruiken. Maar hoe dat nu precies zit? In een blog op Mijnzwemcoach legt Marit Polman van Stamina Swimming & Yoga uit waarom.

  • Meer mobiliteit
    Door de repeterende bewegingen van zwemmen, fietsen en hardlopen worden spieren strakker en verliezen ze lengte. Dit beperkt de Range of Motion (ROM) van de gewrichten. Door yoga worden spier(groepen) direct en indirect aangesproken. De lengte van de spieren neemt toe, met behoud van stabiliteit in het gewricht. Dit resulteert in meer mobiliteit en een verbeterde lichaamshouding.
  • En je kunt het natuurlijk ook tegelijk doen. Swim Yoga: Relax, zwemmen is leuk!

  • Kracht-toename
    De yogahoudingen en het vasthouden van de houdingen dragen bij aan een kracht-toename. Alle dynamische en statische houdingen trainen de rompstabiliteit. Oefeningen gericht op arm- en beenkracht kunnen naar keuze in de serie worden opgenomen. Door het langer vasthouden van de houdingen wordt het spieruithoudingsvermogen getraind. Bijkomend effect van yoga voor zwemmers is een toename van de botdichtheid door de zwaartekracht die op het lichaam werkt.
  • Groter lichaamsbewustzijn
    Het uitvoeren van – soms minimale – aanwijzingen voor techniekverbetering wordt eenvoudiger door een groter lichaamsbewustzijn. Yoga zorgt voor een groter lichaamsbewustzijn. Een sterkere connectie tussen brein en spieren zorgt voor snellere toepassing van technische verbeteringen. Ook ben je als sporter beter in staat om te luisteren hoe je lichaam voelt.Recreatie Vakbeurs