‘Loek in zwembroek’ helpt kinderen van hun zwemangst af

Daniëlle van Dijk deed onderzoek naar zwemangst en vroeg zich af hoe kinderen en ouders dit beleven. Hierbij lag de focus vooral op het verhaal, wat vertellen ouders en kinderen precies over angst voor zwemles? Aan de hand hiervan heeft van Dijk vervolgens het kinderboek Loek in zwembroek geschreven. Omdat zij hierin woorden van de kinderen heeft verwerkt, is het heel herkenbaar en kan het hen helpen hun zwemangst te overwinnen.

Passie

De 23-jarige Daniëlle van Dijk is gymdocent op het voortgezet onderwijs. Hiervoor heeft zij gewerkt als zwemlescoördinator. Van Dijk heeft een passie voor bewegen in het algemeen en zwemmen in het bijzonder, maar ook voor schrijven. De combinatie van beiden, leidde tot een kinderboek. “In mijn onderzoek deed ik zulke waardevolle bevindingen die ik graag wilde delen met opvoeders en kinderen. En aangezien ik heel graag schrijf, ontstond al snel het idee om dit vast te leggen in een kinderboek.”


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Taal

Tijdens haar onderzoek heeft van Dijk vooral gekeken naar wat kinderen en ouders zeggen en wat zij daar nu daadwerkelijk mee bedoelen. “Het is interessant om naar taal te kijken en te achterhalen we er nu eigenlijk echt mee zeggen. Een opvoeder kan denken dat het kind bang is voor het diepe, terwijl het kind vooral geen water in de ogen wil krijgen. Zo praat je toch een beetje langs elkaar heen.” Tevens wilde van Dijk ook vooral breder kijken dan alleen het kind. “Wanneer je merkt dat een kind angstig is, is het belangrijk om de gehele context te bekijken en dus ook de opvoeder te betrekken. Angst blijkt vaak iets van ouder en kind samen.”

Lees ook: Hygge en Lagom in het zwemonderwijs, probeer eens een junk pool!

Vervolg

Vanuit haar Master Ecologische Pedagogiek kijkt van Dijk dan ook naar opvoeders en kinderen, hoe zij zich tot elkaar verhouden en samen in balans kunnen zijn. Maar ook naar de rol van de omgeving van een kind en de dynamische processen in en om kinderen en hun opvoeders. “Angst is veelomvattend en complex. Met Loek in zwembroek heb ik geprobeerd breder te kijken dan alleen het kind. Ik hoop dat als ouders het voorlezen aan hun kind, dit een positieve ervaring is voor hen beide.” Of er een vervolg komt? Als het aan van Dijk ligt is dit in ieder geval niet haar laatste boek. “Ik vind schrijven voor kinderen heel leuk. Ik geef nu bewegingsonderwijs aan kinderen tussen de 12 en 16 jaar, ook dit is een leuke doelgroep. Wie weet komt er binnenkort nog een boek.”

Loek in zwembroek

‘Loek in zwembroek’ is een voorleesboek voor kinderen en opvoeders samen en gaat over een jongen die zijn angst voor zwemles overwint. Naast het voorleesverhaal zijn handige tips toegevoegd voor opvoeders, over hoe om te gaan met angst voor zwemles. Van Dijk heeft het boek gebaseerd op verhalen uit haar onderzoek. De daadwerkelijk gebruikte woorden van de kinderen, aan wie zij zwemles heeft gegeven, zijn hierin verwerkt.


advertentie

Splash Software