Lang fit en vitaal: sarcopenie tegengaan met zwemmen

Ouder worden is onvermijdelijk, maar hóe we ouder worden hebben we gelukkig wél invloed op. Een van de sleutels tot gezond ouder worden ligt in het behoud van spierkracht, mobiliteit en balans. En juist daar wringt het: vanaf ons dertigste verliezen we langzaam spiermassa en spierfunctie, en na ons zestigste versnelt dat proces aanzienlijk. Wat begint als een bijna onmerkbare achteruitgang, kan op latere leeftijd uitmonden in een aanzienlijk verlies aan kracht en zelfstandigheid. Dit verschijnsel staat bekend als sarcopenie. Gelukkig helpt zwemmen om lang fit en vitaal te blijven.

Spieren en stofwisseling

Waar jongvolwassenen nog kunnen rekenen op een spiermassa die ongeveer de helft van hun lichaamsgewicht uitmaakt, is dat aandeel bij mensen van zeventig tot tachtig jaar vaak nog maar een kwart. Hoewel dit misschien klinkt als een normaal onderdeel van ouder worden, heeft het serieuze gevolgen. Want minder spiermassa betekent niet alleen minder kracht, maar ook een hogere kwetsbaarheid voor ziekte en afhankelijkheid. Maar sarcopenie reikt verder dan de spieren alleen, het raakt ook de stofwisseling. Spieren nemen een groot deel van de glucose uit het bloed op. Wanneer die spiermassa afneemt, vermindert ook de efficiëntie waarmee het lichaam bloedsuiker reguleert. Hierdoor neemt het risico op insulineresistentie toe, wat kan uitmonden in diabetes type 2. Tegelijkertijd worden alledaagse handelingen steeds zwaarder. De trap op lopen, een boodschappentas dragen of opstaan uit een stoel kost dan steeds meer moeite. Uiteindelijk belanden velen in een situatie waarin hulpmiddelen zoals een rollator noodzakelijk worden. In sommige gevallen is zelfs permanente zorg onvermijdelijk.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Ouder worden en op gewicht blijven? Lekker gaan zwemmen!

Bewegen als krachtig wapen

Gelukkig er ook goed nieuws. Beweging is een krachtig wapen tegen deze achteruitgang. Regelmatig actief zijn bevordert de aanmaak van nieuwe spiercellen, verstevigt de botten en draagt bij aan een gezond gewicht. Meer nog dan dat: onderzoek toont aan dat intensief bewegen zelfs een positief effect heeft op het verouderingsproces op celniveau. Bij mensen tussen de zestig en tachtig jaar die een paar maanden fanatiek bewegen, neemt het aantal zogenaamde verouderingscellen in het lichaam af. Tegelijkertijd blijven vitale, jongere cellen juist behouden. Voor ouderen is het echter niet altijd eenvoudig om in beweging te blijven. Pijnlijke gewrichten, een verminderde balans en angst om te vallen maken veel vormen van lichaamsbeweging lastig of zelfs riskant. Zwemmen is dan natuurlijk ideaal. Het lichaam voelt licht aan in het water, wat de belasting op gewrichten vermindert. Tegelijkertijd biedt het water juist voldoende weerstand om de spieren op een natuurlijke manier te trainen. Zonder dat je het doorhebt, werk je aan kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Daarnaast biedt zwemmen ontspanning, werkt het stress verlagend en helpt het bij een betere nachtrust. En voor wie deelneemt aan groepslessen of seniorenzwemmen, biedt het ook nog eens sociale verbinding een belangrijk, maar vaak onderschat aspect van gezond ouder worden.

Veroudering kunnen we niet stoppen, maar we kunnen het tempo vertragen en de kwaliteit van ons leven behouden. Het begint allemaal met kennis en bewustzijn: begrijpen wat er met je lichaam gebeurt en wat jij zelf kunt doen om het gezond te houden. Beweging is misschien wel het krachtigste preventieve medicijn dat we hebben. Zwemmen is daarbij een van de veiligste, meest toegankelijke en plezierige manieren om veroudering tegen te gaan en zo ook op latere leeftijd fit en vitaal te blijven.


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier