15 oktober ZwembadBranche Dag

Tijd voor wat afwisseling? Combineer zwemmen met deze sporten!

Verandering van spijs doet eten. En dat geldt ook voor sporten en bewegen. Even een andere omgeving doet vaak wonderen en werkt erg stimulerend. Afwisseling kan een manier zijn om het leuk te houden. Zeker ook als je snel verveeld raakt. Voor mensen die dus denken dat zij het zwemmen niet meer leuk vinden, doe ook eens een andere sport. Zo is hardlopen heel goed te combineren met zwemmen, maar er zijn nog meer sporten die je best zo af en toe -of voor de diehards structureel- er bij kan doen. Goed voor het lichaam en het houdt het zwemmen leuk!

Ideale combinatie

Uiteraard is zwemmen heel leuk om te doen én heeft het ook heel vele voordelen, zo is één van de minst blessuregevoelige sporten. Het is niet zo’n belastende vorm van bewegen, maar je kunt het natuurlijk zo zwaar maken als je zelf wil. Dit betekent ook dat je het goed kunt combineren met een intensieve warkout. Sterker nog, zwemmen is vaak een ideale vorm van bewegen die je kunt combineren met andere sporten. Welke sporten kun je zoal naast het zwemmen doen? We zetten er een paar op rij.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier. 1. Hardlopen
  Door regelmatig te zwemmen wennen je longen aan het kort en snel ademen en dit komt zeker goed uit bij het hardlopen. Daarnaast ontwikkel je in het water de flexibiliteit van je boven- en onderlichaam, de pezen van je enkels bijvoorbeeld versterken hierdoor en aangezien de enkels een hoop te verduren hebben tijdens het hardlopen is dat wel zo prettig. Daarentegen is het in tegenstelling tot zwemmen wel een blessuregevoelige sport. Loop dus niet te hard van stapel, bouw de belasting langzaam op en luister naar je lichaam.
 2. Klimmen
  Klimmen is echt een super workout voor je hele lichaam – en dan met name je rug- en beenspieren. Ga eens een keer ‘boulderen’ of volg een klimles. Onderschat dit zeker niet, want dit is een hele pittige training. Naast dat je de spieren traint, moet je ook heel technisch een bepaalde route volgen. Absoluut dus een aanrader voor wie van een beetje uitdaging houdt.
 3. Yoga & pilates
  Voor wie denkt dat yoga en pilates vooral om ‘een beetje ontspanning’ gaat, heeft het mis. Het is zeker ook inspannend, zo zijn beide bijvoorbeeld perfect als je wil werken aan een sterkere core en flexibiliteit. Bovendien rek je de spieren extra op waardoor je je na de training weer wat losser voelt. Vaak gebeurt dit in combinatie met ademhalingsoefeningen, waardoor je gelukkig wel helemaal ontspannen naar huis kan. En vervolgens ook weer helemaal klaar bent voor een duik in het zwembad.
 4. Calisthenics
  Calisthenics is het trainen van je lichaam met je eigen lichaamsgewicht. Vaak gebeurt dit in speciale parkjes of in een speeltuin met stangen, ringen en elastiekbanden. Het mooie is dat je weinig nodig hebt en toch je lichaam goed kan trainen. Oefeningen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de pistol squat, muscle-up, chin-up en human flag. Beginners kun je starten met push-ups of wall-sits. Meer weten? In deze uitgebreide gids zie je hoe je traint zonder gewichten.

Lees ook: Afvallen? Zoveel calorieën verbrand je met zwemmen!

Met dank aan FIT.nl, een platform voor fitness, afvallen en voeding waar een team van deskundigen je op de hoogte houdt met artikelen en oefeningen en recepten deelt voor een fitter leven.


advertentie

Pomaz