Afvallen? Zoveel calorieën verbrand je met zwemmen!

Voor wie wil afvallen is gezond eten een voorwaarde én bewegen. Uiteindelijk moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Het verbranden van calorieën door te bewegen helpt dan zeker. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor de conditie. Zwemmen is uitermate geschikt. Het is voor jong en oud en voor mensen met of zonder spier- en of gewrichtsklachten klachten. Zwemmen kan iemand al heel snel doen om te bewegen. Maar hoeveel verbrand je eigenlijk met zwemmen?

Calorieën

Bij afvallen gaat het om calorieën en energieverbruik. Afvallen kan dus door calorieën te tellen of door te calorieën te verbranden met bewegen. Maar de voorkeur gaat uit naar beiden. Nu verbrand je altijd wel calorieën. Je lichaam heeft namelijk energie nodig om te blijven functioneren: je hart klopt, je haalt adem, je hersenen draaien constant overuren, je knippert met je ogen, cellen worden afgebroken en aangemaakt. Hoeveel energie je lichaam in ruststand verbruikt, wordt bepaald door je leeftijd, lengte, gewicht, geslacht en lichaamssamenstelling. Daarnaast verbrand je energie doordat het eten moeten worden verteerd en doordat je -ondanks dat je niet sport- altijd wel moet bewegen op een dag. Om te leven heb je dus calorieën nodig. In de regel geldt, een man ongeveer 2500 calorieën en een vrouw ongeveer 2000 calorieën.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Afvallen? Vooral doorgaan én zwemmen!

MET-waarde

Als je calorieën wilt verbranden is het handig te weten welke activiteiten dan het meest actief zijn. Hiervoor kun je kijken naar de MET-waarde. MET staat voor Metabolic Equivalent of Task, ofwel: hoeveel verbrand je verhoudingsgewijs met wat je doet? Stilzitten levert een MET-waarde op van 1 en koken 2,5. Dit betekent dat je met koken 2,5 keer zoveel calorieën verbruikt dan met stilzitten. Hoe weet je dan hoeveel calorieën je verbrandt? De formule is als volgt: vermenigvuldig de MET-waarde van een bezigheid met 3,5, vermenigvuldig dit met het gewicht in kilo’s en deel het door 200. Nu weet je hoeveel energie je verbruikt per minuut. Deze MET-waarden formule geeft een betrouwbare schatting van hoeveel kcal je verbrandt. Maar uiteraard zijn we niet allemaal hetzelfde en is de verbranding van calorieën afhankelijk van onder meer stofwisseling en spiermassa.

Lees ook: Afvallen met cardiotraining in het zwembad

Zwemmen

Voor zwemmen geldt een MET-waarde van 9,8. [Let wel: zwemmen heeft een MET-waarde van licht intensief, onder de 3, tot zwaar intensief, boven de 6, uiteraard afhankelijk van wat je precies doet.] Voor iemand die 75 kilo weegt en gaat zwemmen, ziet het rekensommetje er dan zo uit:

  • 9,8 vermenigvuldig je met 3,5 = 34,3
  • 34,3 vermenigvuldig je met je gewicht (75 kilo) = 2572,5
  • 2572,5 deel je door 200 = 12,8

Als je 75 kilo weegt, verbrand je dus ongeveer 12,8 (kilo)calorieën per minuut met zwemmen.

Kijk voor meer informatie op Alles over sport


advertentie

Pomaz