15 oktober ZwembadBranche Dag

Take One. Add One. Repeat Some.

In een vorige column schreef ik over een stackset en hoe gemakkelijk je op die manier een les kan maken. Een andere vorm van interval in het zwembad is nog altijd zeer welkom, toch? Ik hou er zelf ook van om ideeën te lezen, formats en oefeningen te stelen om in mijn eigen lessen te gebruiken, dezelfde sjablonen te gebruiken en ze ‘nieuw’ te maken door kleine dingen te veranderen. En ik weet zeker dat we dat allemaal doen!

Gladiator Workouts

Ik moet wel zeggen dat ik deze (een versie ervan) vele, vele jaren geleden heb gezien in één van de Gladiator Workouts die ik zelf volgde, maar nog niet eerder in het water. De credits gaan dus naar onze eigen Nederlandse Train the Trainers voor het geven van dit voorbeeld. Ter info, deze werd ook gedaan op de WinterWorkout van Kataqua en het was meteen een grote hit. De tijd vloog voorbij. Wat ook vaak het geval is met interval.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



Interval

Wat is interval eigenlijk? En wat is een goede werk- en rustverhouding om te hanteren? Met wat voor soort oefeningen? Is intensiteit belangrijk? Maakt het uit? Als je je ongemakkelijk voelt bij het beantwoorden van één van deze vragen, of je bent misschien weer geïntrigeerd door die vragen te horen, heb je dan misschien een boek om naar antwoorden te zoeken? Of een website? Ik hoop het! En anders gewoon weer eens een update cursus volgen…De meesten van jullie (ik geloof ten minste 99%) hebben hier ooit over gehoord, geleerd, gelezen of nagedacht. Interval is één van de moeilijkste onderwerpen om theoretisch echt onder de knie te krijgen. Toch is het erg gemakkelijk om de protocollen te gebruiken en er gewoon mee door te gaan. 

Lees ook: Simpel en snel: StackSet les met spel

Let’s go!

Laten we beginnen met een heel gemakkelijk beginpunt. Let’s go Sherlocks. Crack the code!

A B C, B C D, C D E, D E F, E F G, F G H
1 2 3 4, 2 3 4 5, 3 4 5 6, 4 5 6 7, 5 6 7 8

Twee verschillende codes, maar toch bijna hetzelfde. En het gaat niet om de uitkomst, het gaat om het proces. Zie je het? Vond je het makkelijk? Voor de zekerheid. De eerste reeks heeft telkens drie oefeningen: de eerste valt, twee worden herhaald en er komt een nieuwe bij. In de laatste reeks zijn er vier oefeningen: de eerste valt, drie worden herhaald en er komt een nieuwe bij. Zet nu gewoon verschillende oefeningen voor elke letter of elk cijfer en je hebt een nieuwe (deel van de) training. Het grootste verschil op beide codes is dat het moeilijker is om vier oefeningen te onthouden (knipoog). Dus ja, je kunt ook naar vijf oefeningen gaan (zolang je je leerlingen nog steeds kunt coachen op de oefeningen techniek en vorm, beter dan het onthouden van de volgorde zelf). Rust nodig met nieuwe herhaling? Voeg het toe! Kies ook verstandig de oefentijd rep, 30 seconden? 45 seconden? Welke oefeningen? Schrijf ze op, print ze uit, maak een omslagblad, maak picto’s, verander de volgorde voor een andere les en je hebt een nieuwe volgorde. Verander de insteek en je hebt een ander doel om te verpletteren. Zo zijn er heel veel makkelijke veranderingen mogelijk.

Deze column is geschreven door Katrien Lemahieu en verscheen eerder in ZwembadBranche.


advertentie

EasySwim