23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Leiderschap: loop jij graag voorop of liever achteraan?

Er is al veel gesproken over leiderschap. Wat is een juiste leider? Wat moet je doen om een goede leider te zijn? Moet je het goede voorbeeld geven, juist vrijheid geven, er tussen staan of er boven staan. Laatst las ik een blog op Management Team waarin het leiderschap eigenlijk neerkwam op de eeuwenoude principes van de roedel. Marcel de Rooij noemt het een schitterend voorbeeld van weloverwogen en doordacht leiderschap. Voor mij reden om eens dieper te duiken in het fenomeen roedel.

M/V

Eerst maar eens kijken waar een roedel eigenlijk uit bestaat. De wolven zijn meestel met zo’n 8 tot 15 leden en er heerst een strikte rangorde, iedere wolf heeft zijn eigen rang en bijbehorende taak. Maar rangen staan niet voor altijd vast. Hoe lang een wolf een rang heeft, is sterk afhankelijk van de wolf zelf en van de andere wolven. In tegenstelling tot wat je zou denken wordt de ranghoogte niet bepaald door kracht, maar door persoonlijkheid. Dit betekent dat een wolf met een sterke leiderspersoonlijkheid een hogere rang heeft. Verder zijn wolven heel tolerant naar elkaar, waardoor zij in staat zijn om goed met elkaar te kunnen samenwerken. Wat verder opvalt is dat de verschillende rangen worden ingevuld door zowel de mannetjes als de vrouwtjes wolven, eigenlijk heel geëmancipeerd dus.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



Rangorde

  • De leiders van een roedel zijn het alfamannetje en alfavrouwtje. Opvallend is dat zij een soort natuurlijk leiderschap hebben. Zij leiden de roedel niet door bevelen te geven. Wel hebben zij de meeste vrijheid in wat ze kunnen doen, waar ze heen kunnen gaan en waneer en de rest volgt hen dan meestal daarin.
  • De rang na de alfa’s is bèta. Het bètamannetje en -vrouwtje zijn een soort assistent managers. Zij leiden de roedel als de alfa’s weg zijn of doodgaan. Dit gaat ook heel natuurlijk, direct is er een opvolger. Oftewel: ‘de koning is dood, leve de koning’.
  • De andere wolven zijn de ‘gewone’ roedelleden, zij hebben als allerbelangrijkste taak om andere roedels af te schrikken, bijvoorbeeld door te huilen.
  • Daarna komt de omegawolf. Hoewel dit de laagste rangorde is, is het zeker niet de onbelangrijkste plek in de roedel. Het is misschien wel de belangrijkste, de omega moet de vrede bewaren en voorkomen dat er ruzies ontstaan. ruzies zijn uit den boze want dit is slecht voor de sfeer in de roedel en vormt dus een gevaar voor het voortbestaan. Omega’s moeten ook meestal op de welpjes passen en hebben speciale priveleges. Detail, omega wolven zijn eerder geneigd om de roedel te verlaten om ergens anders een nieuwe roedel te stichten dan de andere wolven.
  • Lees ook: Bruistabletten en droeftoeters: wat ben jij?

    Niet voor de troepen uit

    Herkenbaar? Nu zijn en blijven het natuurlijk wel beesten en het verschil tussen een mens en een beest is nog altijd de beschaving. Dus kun je je afvragen of een roedel wel zo’n goed voorbeeld is. Waar wij juist trots op zijn met onze beschaving is dat wij kunnen denken, rekening kunnen houden met anderen, vooruit kunnen denken en niet puur en alleen op ons instinct afgaan. Toch liet Marcel de Rooij ook mooi zien in zijn blog dat die wolven eigenlijk niet eens zo onaardig met elkaar omgaan. Bij een roedel loopt de leider namelijk niet voor de troepen uit om sturing en het ‘goede’ voorbeeld te geven, bevelen uit te delen of te vertellen hoe het moet. De grote Alfawolf loopt helemaal achteraan om zo zicht te houden op de gehele roedel, op zijn roedel. Iedereen wordt beschermd en niemand blijft onopgemerkt achter.

    Samen sterk

    Want hoezeer het ook belangrijk is om te kunnen vechten tegen de vijand, te kunnen jagen op voedsel, te kunnen zorgen voor de kleintjes, dit kan alleen als de roedel compleet is. Door bij elkaar te blijven maak je de grootste kans dat je overleeft. En dat is dus ook de voornaamste taak van de leider. De leider bepaalt niet. Nee, de leider volgt en dient de groep. Want groot, slim, sterk of zorgzaam: iedereen heb je nodig. Het allerbelangrijkste is namelijk dat je iedereen binnenboord houdt en niemand voorbij loopt, want samen ben je nog altijd sterker. Of zoals ze dat zo mooi zeggen: een goede leider ‘neemt’ geen leiding, maar ‘geeft’ het leiderschap aan de anderen. Wat doe jij?