Maak jij altijd een to-do lijstjes? Niet meer doen, beter kun je noteren wat je hebt gedaan

Je moet van alles op een dag. En je wilt natuurlijk niet iets belangrijks vergeten. Hoe doe je dat? Als je het op z’n beloop laat, ben je vooral bezig met datgene wat minder prioriteit heeft en vergeet je de belangrijke dingen. Focus is alles en dus leve de to-do-lijstjes!

Wegstrepen

Deze lijstjes heb je in allerlei vormen. Je kunt rangschikken op prioriteit. Of aangeven wat in de middag moet en wat later, want studies wijzen uit dat je in de ochtend het scherpst bent en dan dus beter aan de ‘grotere’ klussen kunt werken. Of gewoon een lijstjes met alles wat in je opkomt, van werk tot privé. Wat mij betreft maakt het eigenlijk niet echt uit, als ik maar kan wegstrepen. Het wegstrepen geeft mij zo veel voldoening dat ik zelfs weleens een klusje die er niet op stond maar ik toch heb gedaan, toevoeg en dan meteen wegstreep. Ik weet, het klinkt raar maar het is echt waar.

Done!

Hoewel raar? Ik heb heel lang gedacht dat dit op z’n minst toch wel wat bijzonder was. En dat ik vast de enige was die op deze manier mijzelf een beetje voor de gek houdt: ‘Kijk eens wat ik allemaal heb gedaan…’. Totdat ik laatst een artikel las over een ‘Done-lijstje’. Mijn strategie was eigenlijk helemaal zo gek nog niet. Want wat blijkt: het geeft meer voldoening om op te schrijven wat je hebt gedaan, dan wat je allemaal nog moet doen. Zeker op dagen wanneer alles door elkaar loopt, schijnt het heel goed te zijn om te noteren wat je allemaal hebt gedaan. Dit kun je gaandeweg de dag doen. Maar nog beter is het om hiervoor aan het einde van de dag echt de tijd te nemen. Vergeet dan ook niet de kleine klusjes, want ook deze horen er zeker bij.

Lees ook: Jagen op olifanten zonder stiekem op konijnen te schieten…

Voldoening

En nog belangrijker, gooi deze lijstjes niet weg. Als je ze bewaart, kun je ook kijken of een lijn kunt ontdekken. Wat doe je zoal op een dag? En kan het je zelfs helpen om doelen te stellen. Beter is het nog om gelijk ook te noteren wat er goed en fout ging die dag. Of deze dag je verder heeft gebracht. Wat het meest opmerkelijke was van de dag en waarom. Zo kan een, op het oog simpel, ‘Done-lijstje’ helpen om jouw werkdag te optimaliseren. Moet je overigens niet alles vervolgens doorstrepen, dan wordt het wel lastig lezen. Voor mij nog wel even een dingetje, want vooral zo’n afgestreept vol lijstjes aan het einde van de dag geeft toch eigenlijk wel een heerlijk voldaan gevoel…
E.B.T.C.