De dag van de checklist: van ’to-do’ naar ‘done-lijstje’

Het is Checklist Dag en dus staan we vandaag stil bij het belang van het bijhouden van een goede checklist voor het organiseren en structureren van onze taken. Dankzij een goed lijstje ziet jouw dag er veel gestructureerder uit en ben je een stuk relaxter. Het is een redder in nood die altijd voor je klaarstaat om je dag overzichtelijker en productiever te maken, of het nu gaat om een groot project of om je dagelijkse taken.

Wegstrepen

Je hebt altijd van alles te doen op een dag. En natuurlijk wil je niet iets belangrijks vergeten. Als je het op zijn beloop laat, vergeet je de helft en doe je vooral datgene wat je nou net niet hoefde te doen. En dus is structuur onmisbaar: lang leve de to-do-lijstjes! Je hebt ze in allerlei vormen. Je kunt ze rangschikken op prioriteit of indelen op het moment van de dag. Zo kun je aangeven wat in de ochtend moet gebeuren en wat later kan, want studies wijzen uit dat je ’s ochtends het scherpst bent en dus beter aan de ‘grotere’ klussen kunt werken. Of maak gewoon een lijstje met alles wat in je opkomt, van werk tot privé. Ook ik houd van lijstjes. Ik noteer graag alles wat ik moet doen om mijn hoofd leeg te maken. En heb ik geen lijstje voorhanden? Dan mail ik het naar mezelf. Vervolgens vind ik het vooral fijn als ik iets kan wegstrepen, of in mijn geval, een mail kan verwijderen. Eigenlijk maakt het me niet veel uit, als het maar zichtbaar is dat het is gedaan.Dat geeft me zoveel voldoening dat ik zelfs weleens een klusje toevoeg dat er niet op stond, maar dat ik toch heb gedaan, alleen om het meteen weg te strepen. Ik geef toe, het klinkt misschien raar, maar het is echt zo.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Done!

Hoewel, raar? Ik heb heel lang gedacht dat dit op z’n minst toch wel wat bijzonder was en dat ik vast de enige was die op deze manier mezelf een beetje voor de gek houdt: ‘Kijk eens wat ik allemaal heb gedaan…’. Totdat ik laatst een artikel las over een ‘done-lijstje’. Mijn strategie bleek eigenlijk helemaal niet zo gek, want wat blijkt: het geeft meer voldoening om op te schrijven wat je hebt gedaan dan wat je allemaal nog moet doen. Zeker op dagen waarop alles door elkaar loopt, schijnt het erg goed te zijn om te noteren wat je allemaal hebt gedaan. Dit kun je gaandeweg de dag doen, maar nog beter is het om hier aan het einde van de dag echt de tijd voor te nemen. Vergeet dan ook niet de kleine klusjes, want ook deze horen er zeker bij.

Lees ook: Te druk? Positief ‘Nee’ zeggen, zo doe je dat!

En nog belangrijker, gooi deze lijstjes niet weg. Als je ze bewaart, kun je terugkijken en zien of je een patroon kunt ontdekken. Wat doe je zoal op een dag? Het kan zelfs helpen om doelen te stellen. Beter nog is om ook gelijk te noteren wat er goed en fout ging die dag. Of de dag je verder heeft gebracht, wat het meest opmerkelijke van de dag was en waarom. Zo kan een op het oog simpele ‘done-lijst’ helpen om jouw werkdag te optimaliseren. Moet je overigens niet alles doorstrepen, want dan wordt het lastig lezen. Dat blijft voor mij nog een puntje, want vooral een vol lijstje met afgestreepte taken aan het einde van de dag geeft toch eigenlijk wel een heerlijk voldaan gevoel…


advertentie

Dewi Online