23 april ZwembadBranche Dag Belgie

‘Leefstijlprofessor’ Emely de Vet: kleine stapjes helpen ook

Je wilt gezonder leven, conditie opbouwen, afvallen, trainen voor die triatlon en dus (meer) gaan zwemmen. Maar…je hebt het al zo vaak geprobeerd, het lukt gewoon niet. De doelen zijn te ambitieus, verwachting te onrealistisch, het ontbreekt aan kennis en de planning lijkt niet optimaal. Wat dan wel werkt? Kleine stapjes. Je hoeft echt niet meteen het kanaal over te zwemmen, de marathon te halen of kilo’s af te vallen. Liever niet zelfs. Emely de Vet is hoogleraar consumptie en gezonde leefstijl en pleit voor verleiding in plaats van strikte regels en benadrukt dat zelfs kleine veranderingen al kunnen helpen.

Verleiding

Emely de Vet is hoogleraar consumptie en gezonde leefstijl aan Wageningen University & Research en pleit in het een interview in het Psychologie Magazine ervoor dat mensen hun gedrag in kleine stappen veranderen. Door geleidelijk aan gezondere gewoonten te ontwikkelen, zoals gezonder eten, meer bewegen, beter slapen en ontspannen, kun je merken dat je meer energie krijgt en dat fysieke en mentale klachten verminderen. Dat we het vaak niet lang volhouden, komt volgens De Vet dan ook zeker niet door een gebrek aan wilskracht, maar eerder door de manier waarop onze samenleving is gestructureerd, die vaak haaks staat op onze gezonde intenties. Ze pleit voor verleiding in plaats van strikte regels en benadrukt dat zelfs kleine veranderingen al kunnen helpen.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Wel veel zwemmen en gezond eten, maar niet afvallen? Dit is waarom!

‘Leefstijl als medicijn’

Ook de media en onze omgeving speelt daarbij een rol. ‘Leefstijl als medicijn’ komt steeds vaker in het nieuws. Een gezonde leefstijl kan zo een effectieve vervanging kan zijn voor medicijnen of andere behandelingen bij diverse chronische ziekten. Door gezonder te leven, kunnen sommige mensen zelfs hun ziekte omkeren, zoals bij diabetes type 2. Dit bespaart niet alleen kosten, maar verbetert ook de kwaliteit van leven. Dat klinkt positief, maar het heeft ook een keerzijde. Constant de nadruk leggen op het belang van een gezonde leefstijl werkt ook niet. Die eeuwige aanmoedigingen om gezond te leven werken volgens ‘leefstijlprofessor’ Emely de Vet juist averechts. Het lijkt bijna alsof je een slecht mens bent als je niet aan alle regels voldoet. Daar heeft uiteindeljk niemand wat aan. Door het op te delen in kleine stapjes neemt de druk af wat de kans op succes aanzienlijk vergroot. Dus rustig opbouwen, je doelen steeds een beetje aanpassen lijkt misschien tergend langzaam, maar wel heel erg effectief. Van een paar keer naar het zwembad naar een regelmatig een baantje trekken, een work out doen of intensieve training. Uiteindelijk willen we dat toch allemaal?

De Vet benadrukt dat kleine veranderingen in leefstijl de grootste kans van slagen hebben. Door geleidelijk aan nieuwe gewoonten te ontwikkelen, zoals vaker ontspannen, kunnen we een positieve domino-effect creëren in onze leefstijl. Zo kunnen we langzaam maar zeker beter voor onszelf gaan zorgen, zonder ons overweldigd te voelen. En zo kun je uiteindelijk toch je doelen bereiken.