Wel veel zwemmen en gezond eten, maar niet afvallen? Dit is waarom!

Het nieuwe jaar begint toch vaak voor veel mensen met het voornemen om gezonder te leven: meer bewegen en bewuster eten. Maar wat als je als je wil afvallen en je bent al een tijdje bezig, maar het lukt om de één of andere reden maar niet? Je zwemt veel en eet gezond, maar waarom verandert er dan niks aan de getallen van de weegschaal? Laatst las ik zeven redenen wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Dus voor al die zwemmers die beginnen te geloven dat het niet helpt. Ten eerste veel zwemmen is altijd leuk en goed, maar als je wil afvallen let dan ook hier op.

 1. Van sporten krijg je honger
  Met zwemmen verbrand je calorieën. Dat is natuurlijk precies wat je ook wil, maar je krijgt er ook weer trek van. Voor en/of na het sporten is het verstandig een tussendoortje te nemen. Belangrijk is dan wel dat je je niet laat verleiden tot ongezonde snacks, maar kiest voor voedzame tussendoortjes die niet te veel calorieën bevatten.
 2. Je bent gespierder geworden
  Als je vet verloren bent en meer spieren hebt gekregen, raak je niet per se kilo’s kwijt. Sterker nog: je kunt zelfs zwaarder wegen. Dan lijkt het alsof het maar niet wil lukken, maar niets is minder waar.
 3. Je eet een overdaad aan gezond eten
  Noten, pure chocolade, avocado: je eet volop gezonde producten. Goed bezig natuurlijk, maar een hele avocado bevat meer dan 200 calorieën… Houd dus ook wanneer je gezonde en natuurlijke producten eet de balans in de gaten.

Lees ook: Net geen tijd om nog even te eten voor het zwemmen? Neem een gezonde sport snack!


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier. 1. Je eet niet bewust
  Eten gaat vaak gedachteloos: dineren op de bank, onderweg een broodje naar binnen proppen, een tussendoortje omdat je je verveelt. Ongemerkt eet je zo veel calorieën, probeer daarom vooral ook bewuster te eten. Neem er de tijd voor en als je zo heel af en toe zondigt: geniet er dan ook van.
 2. Je beweegt wel, maar niet intensief genoeg
  Een duik in het zwembad is natuurlijk altijd goed voor lichaam en geest. Maar als je echt gewicht wil verliezen, kun je beter een plan maken en kiezen voor trainingsvormen in het water die net wat effectiever zijn in de strijd tegen de kilo’s. En beweeg de hele dag door, zwemmen is goed maar pak ook vaker de fiets of neem de trap.
 3. Je eet te weinig
  Zo weinig eten lijkt misschien de oplossing, maar is het zeker niet. Honger jezelf niet uit en probeer geen calorieën te sparen voor ‘later’ op de dag. Eet gezonde porties en eet genoeg tussendoortjes om eetbuien te voorkomen.
 4. Je bent te ongeduldig
  Afvallen gaat niet vanzelf en niet ineens. Zorg ervoor dat je een plan hebt dat bij je past en wees niet te streng voor jezelf, je moet het uiteindelijk lang kunnen volhouden. Nog beter is uiteraard als het zorgt voor een gezondere leefstijl dan je had. En alom bewezen is dat een blijvende gedragsverandering tijd kost.

Met dank aan Santé