Verziekte werksfeer: wat kun jij doen tegen roddelen?

Je bespreekt iets over een collega met een andere collega. Natuurlijk is het niet je intentie om te roddelen. Of toch wel? Of denk je dat het geen roddelen is, maar kwets je daarmee toch de collega over wie het gaat? Wanneer er vaak wordt geroddeld op de werkvloer is dit niet prettig voor de werksfeer. Hoe zorg je dan dat er niet wordt geroddeld en het vooral ook gezellig blijft met je collega’s?

Bewustwording

Roddelen is het praten met een ander over iemand die er niet bij is. Je vormt een beeld van die afwezige persoon of een situatie waar diegene bij betrokken is, vaak veroordelend, zonder dat de persoon in kwestie zich kan verweren. Dit klinkt natuurlijk niet zo aardig, maar voel je vooral niet meteen schuldig, we roddelen allemaal wel eens. Belangrijker is het daarom dat je je ervan bewust bent. Er bij stilstaan is cruciaal omdat je zo jezelf of je collega’s dwingt om te bepalen of je hiermee iets echt bereikt of alleen maar mensen kwetst en de sfeer verpest. Is het antwoord ja, dan is het natuurlijk van belang om vervolgens de schade te beperken, jezelf en of je collega te corrigeren en vervolgens te zorgen dat je het niet meer zover laat komen. Bij jezelf of je collega’s. Maar hoe doe je dat? Ik las op Coachfinder een aantal belangrijke tips om de werksfeer gezellig te maken of te houden.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



1. Waarom?

Als je hebt bepaald dat datgene wat je over jouw collega bespreekt waar hij of zij niet bij is tot roddelen behoort, is de vraag: waarom doe je dit? Heb je last van de groepsdruk? Ervaar je te veel stress en is dit een manier om daarmee om te gaan? Of raakt een collega bij jou een gevoelige plek en uit je dat door een roddel over hem of haar te verspreiden? Een tip kan zijn om zo’n specifieke situatie eens te bespreken met iemand die niet betrokken is, sterker nog die jouw collega’s niet kent. Deze bekende kan jou een spiegel voorhouden en voorzien van feedback, zonder bevooroordeeld te zijn. Belangrijk is wel dat je diegene verrtrouwd en dat je ook zijn of haar mening serieus neemt.

Lees ook: Klagende collega’s? Mens-erger-je-niet en luister!

2. Waarvoor?

Als je hebt achterhaald waarom je roddelt, kun je de volgende stap zetten en bedenken hoe je op een andere manier kan voorzien in die behoefte. Je wil hier iets mee bereiken, maar wellicht kan dat ook op een manier die niet kwetsend is voor de persoon in kwestie. Misschien zoek je een uitlaadklep om de stress en frustraties van je werk van je af te zetten, je kunt dan ook gaan bewegen. Of pieker je heel erg over het gedrag van een collega en wil je dit kwijt? Je kunt het dan ook aan het papier toevertrouwen. Op deze manier heeft niemand er last van, maar jij bent het wel kwijt.

3. Hoezo?

Zoals gezegd is bewustwording heel belangrijk, zo kun je beter achterhalen waarom je iets doet en hoe het ook anders kan. Maar evengoed kun je toch nog vervallen in oude patronen. Probeer dan zodra je de neiging hebt om te roddelen jezelf te weerhouden dit te doen. Dit kan bijvoorbeeld door jezelf af te vragen:  ben ik op zoek naar een oplossing of niet? Als je serieus opzoek bent naar een oplossing, kun je dit bespreken met een collega. Is het puur en alleen om je gevoelens te uiten, dan lijkt het toch meer op roddelen. Hiermee ben je voor even af van je gevoelens maar uiteindelijk los je er natuurlijk niks mee op. Niet doen dus.

4. Benoem

Natuurlijk gaat het niet alleen om je eigen gedrag. Wanneer andere collega’s roddelen, kun je ook wat doen. Ten eerste kun je benoemen dat het niet fijn voelt iets op deze manier te bespreken waar de persoon waarom het gaat niet bij is, omdat dit voor jou overkomt als roddelen. ALs het echt om roddelen ging, voelen de meeste ‘daders’ zich wel aangesproken, wat meestal genoeg kan zijn om het roddelen te stoppen. Je kunt ook vragen of diegene dit al besproken heeft met de collega waarover het gaat. Hiermee kun je subtiel aangeven dat het jou beter lijkt als dit wordt besproken waar de desbetreffende collega ook bij is.

5. Bespreek

Merk je dat roddelen op de werkvloer niet incidenteel is, maar veel vaker gebeurt en dusdanig dat het de werksfeer verpest? Dan is het goed om dit in vertrouwen te bespreken met je teamleider, manager of andere leidinggevende. Mocht je dit niet fijn vinden, kun je ook in gesprek gaan met personeelszaken. Met de bedoeling uiteraard dat het roddelen organisatie- of teambreed wordt aangepakt en zo een verziekte sfeer kan worden voorkomen of wordt verbeterd.


advertentie

Dewi Online