15 oktober ZwembadBranche Dag

Effectiever calorieën verbranden voor als het trager gaat: zwemmen

Een gezond metabolisme, het systeem dat voedsel omzet in energie in je lichaam, is belangrijk voor een gezond gewicht. Maar naarmate de jaren verstrijken vertraagt je metabolisme waardoor je lichaam moeite heeft om effectief calorieën te verbranden. Gelukkig zijn er manieren om dit te boosten en de goede kant op te sturen. Wat kun je dan doen om op gewicht te blijven?

Geef het een boost!

Als je ouder wordt, verlies je soms spiermassa en krijg je wat meer vet. Dit kan ervoor zorgen dat je metabolisme wat langzamer wordt. Spieren verbranden namelijk meer calorieën dan vet. Dus als je minder spieren hebt, kan je lichaam minder calorieën verbranden, zelfs als je gewoon rust. Hier zijn wat zaken waar je op kunt letten.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Slapen. Een goede nachtrust speelt een cruciale rol bij het behouden van een gezond metabolisme. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich en worden hormonen gereguleerd die de stofwisseling beïnvloeden. Het is essentieel om een goed slaappatroon te ontwikkelen en te streven naar voldoende uren slaap. Slaaptekort kan leiden tot verstoring van hormonen zoals leptine en ghreline, wat de eetlust kan vergroten en het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden.

Minder stress. Een hoog stressniveau heeft een negatieve invloed op je stofwisseling, waardoor deze trager wordt. Langdurige stress resulteert in verhoogde cortisolniveaus, het belangrijkste stresshormoon, wat het behouden van een gezond gewicht bemoeilijkt. Het verlagen van stress kan worden bereikt door ontspanningsoefeningen. Daarbij draagt stressvermindering niet alleen bij aan een gezond metabolisme, maar het verbetert ook je humeur en energieniveau, waardoor het gemakkelijker wordt om een actieve levensstijl te handhaven.

Lees ook: Ontdek het perfecte tijdstip om te zwemmen en haal meer uit jouw sessies

Bewust eten. Eten met aandacht houdt in dat je luistert naar de signalen van je lichaam, zoals honger en verzadiging. Bewust van de smaak en textuur genieten zonder afleiding voorkomt tevens overeten, omdat je hersenen niet worden afgeleid en de juiste signalen naar je lichaam sturen. Overweeg ook vaker op een dag te eten, maar in kleinere porties om een trage stofwisseling te voorkomen.

Gezond gewicht. Het handhaven van een gezond gewicht is essentieel voor een actief metabolisme, vooral naarmate je ouder wordt. Het kan een uitdaging zijn om een voedingspatroon te vinden dat je op gewicht houdt en je metabolisme stimuleert. Zoek indien nodig hulp bij een diëtist om de beste benadering te ontdekken om overtollige kilo’s kwijt te raken zonder een strikt dieet te volgen.

Zwemmen. En natuurlijk last, but not least: een duik in het zwembad. Sporten heeft niet alleen positieve effecten op slaap en ziekterisico, maar het geeft ook je metabolisme een boost. Vooral na je vijftigste. Door regelmatig te sporten, wordt je stofwisseling gestimuleerd, wat het behoud van een gezond gewicht vergemakkelijkt. Als je manieren vindt om op een leuke manier in beweging te komen, is de kans groter dat je dit op de lange termijn volhoudt. Zoals bijvoorbeeld: banenzwemmen, aquajoggen, fifty fit, cursus borstcrawl. Genoeg mogeljkheden!


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier