De Week van de Motoriek: ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’

Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat in de eerste lockdown een groter deel van de basisschoolkinderen (4-12 jaar) motorisch minder vaardig was dan ervoor. In een Vlaams onderzoek naar bewegingsvaardigheden scoort een kwart van de 1- tot 3-jarigen tegenwoordig slechter dan de peuters van 20 jaar geleden. En nog recent luidde de succesvolle schaatscoach Jac Orie de noodklok over de alarmerende trends die zichtbaar zijn bij de jeugd op het gebied van conditie en (fysieke) vaardigheden, wat leidde tot kamervragen. Een zorgwekkende ontwikkeling, een goede motoriek is natuurlijk van groot belang voor de ontwikkeling van een kind en ook belangrijk om te leren zwemmen. Daarbij is (leren) zwemmen natuurlijk weer goed voor de motoriek van een kind. Meer én beter bewegen is dus cruciaal voor onze jeugd.

‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’

Het is van cruciaal belang dat kinderen van jongs af aan met plezier veel en gevarieerd bewegen om goede motorische vaardigheden te ontwikkelen. Motorisch vaardige kinderen participeren meer in sport- en spelactiviteiten dan minder vaardige kinderen. Oftewel: jeugd met goed ontwikkelde motorische vaardigheden zijn fitter, hebben minder kans op overgewicht, chronische aandoeningen. Tevens ervaren zij, naast een langere levensduur, vooral ook meer plezier aan sporten en bewegen (zwemmen). Wil jij meer weten over motoriek en bewegen bij de jeugd? Tijdens de Week van de Motoriek kun je webinars volgen waarin actuele inzichten uit wetenschap, beleid en praktijk worden gedeeld naast concrete tips en ervaringen. dHet thema van de week is ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’.

Lees ook: Achteruitgang motorische ontwikkeling basisschoolkinderen door coronamaatregelen

Programma

In de themaweek ontvangt men onder meer demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS om samen met hem in gesprek te gaan over de teruglopende motorische vaardigheden van kinderen, licht Richard Bailey in een internationale sessie het Human Capital Model verder toe, neemt professor Micha de Winter je mee in wat de jeugd daadwerkelijk nodig heeft en sluit journalist en oud-wielrenner Thijs Zonneveld tijdens een Kenniscafé af met een column over meer en beter bewegen van de jeugd. Wil jij ook een een interactieve webinar volgen? Meld je hier aan bij een van de sessies van de Week van de Motoriek 2021.

De Week van de Motoriek vindt plaats van 1 tot en met 5 november en wordt georganiseerd door het centrum Sport & Bewegen samen met partners Ministerie van VWS, NOC*NSF, Mulier Instituut, KVLO, Wij Buurtsportcoaches, NVFK, Lectorenplatform en Vereniging Sport en Gemeenten.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.
VDH Watertechnology