Houd het eerlijk en stop met klagen: zo houd je het gezellig tijdens de zwemles
Met passie voor het vak leren de zwemonderwijzers onze kinderen zwemmen. Door het gat, met kleren zwemmen, op de rug zwemmen: alles wordt met veel geduld en toewijding geleerd. En natuurlijk staat altijd plezier voorop, het moet vooral leuk blijven. De zwemles is een feestje. Maar soms gaat het niet…
Daag jezelf uit: zeg eens niet niet…
Niet aan de lijn hangen, niet rennen, niet steeds onder water gaan, niet duwen, niet zo schreeuwen, waarom sta jij nog niet op de kant? Komt de boodschap nog wel aan bij kinderen als ze deze feedback van jou ontvangen? Of zijn ze hier inmiddels al Oost-Indisch doof voor? Vaak…
‘Opvoeding van de jeugd bepaalt de toekomstige mentale kracht van onze samenleving’
‘It takes a village to raise a child’, is een gezegde waarmee wordt benadrukt dat er veel mensen nodig zijn om te zorgen voor een veilige, gezonde omgeving waar kinderen zich kunnen ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen. Het doet denken aan vroeger waar het heel normaal was dat familie, vrienden en…
Ontwikkeling van het brein: een kind moet je niet opjutten
We komen steeds meer te weten over de werking van ons brein. En dus ook over de ontwikkeling ervan. Zo merken hersenexperts dat het onderwijs niet altijd goed aansluit bij de hersenontwikkeling van kinderen. Soms is het brein er nog helemaal niet klaar voor. Wordt het tijd dat het onderwijs…
Nationale Buitenspeeldag en het belang van risicovol spel
Vandaag organiseren Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon weer de Nationale Buitenspeeldag. In heel Nederland wordt er van alles gedaan om kinderen lekker te laten buitenspelen. Spelen is niet alleen leuk voor het kind, maar bovenal ‘risicovol spel’ is heel belangrijk voor de fysieke, sociale en intellectuele ontwikkeling. Helaas gebeurt dit…
Leren zwemmen in groepjes? Graag!
Corona heeft van werkgevers en werknemers een grote mate van flexibiliteit gevraagd. Vervangend werk doen, tijdens de lockdown werkuren verzetten of scholing volgen en extra werken voor collega’s die ziek waren of in quarantaine. We kregen te maken met looproutes, het gebruik van mondkapjes en ook nog de omstreden QR…
Coalitieakkoord Rutte IV en sport & bewegen: hoopvol of teleurstellend?
Vorige week presenteerde Rutte IV het coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’. Nog nooit heeft Nederland zo lang moeten wachten op de plannen van een volgend kabinet, reikhalzend werd er dan ook naar uitgekeken. Waar ligt de focus van het volgende kabinet? De sport- en beweegsector wordt een…
Ook de Tweede Kamer besluit tot coronatoegangsbewijs in binnenbaden voor iedereen vanaf 18 jaar
Afgelopen dinsdag werd tijdens de persconferentie aangekondigd dat alle sporters en al het publiek vanaf 18 jaar in alle binnen- en buitensportlocaties een coronatoegangsbewijs moeten laten zien. Dus ook bij zwembaden. Gisteren was het debat hierover met de Tweede Kamer, een meerderheid stemde in met het pakket aan maatregelen waarbij…
De Week van de Motoriek: ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’
Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat in de eerste lockdown een groter deel van de basisschoolkinderen (4-12 jaar) motorisch minder vaardig was dan ervoor. In een Vlaams onderzoek naar bewegingsvaardigheden scoort een kwart van de 1- tot 3-jarigen tegenwoordig slechter dan de peuters van 20 jaar geleden. En…
Typen zweminstructeurs: welke ben jij of is jouw collega?
Iedereen is verschillend en dat maakt het met bijna 8 miljard bewoners op deze aardbol juist ook zo inspirerend. Hetzelfde geldt voor zweminstructeurs. Natuurlijk heb je een zwemlesmethode om kinderen zwemveilig te maken, maar de wijze waarop je dit uitvoert wordt ook bepaald door je karaktereigenschappen. Wat voor type mens…