27 maart ZwembadBranche Congres

Clean Off Your Desk Day: hoe creatief ben jij?

Aan het begin van het jaar luidt ‘Clean Off Your Desk Day’ het begin in van een serieuze voorjaarsschoonmaak. Cruciaal is dan de vraag: heb je echt al die rommel en oud papierwerk op je bureau nodig? Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord in de meeste gevallen ‘Nee’. En dus? Inderdaad, dan kan het weg. Met als resultaat een opgeruimd bureau en daarmee waarschijnlijk ook een opgeruimd humeur! Succes :-)

Professionelere uitstraling

Veel bedrijven hebben een clean desk policy ingesteld. Zeker ook met de opkomst van flexplekken lijkt het toch wel zo aardig om je collega niet op te zadelen met jouw rommel. Heel simpel betekent dit dus dat je aan het einde van een werkdag alle papieren en notities van het bureau opbergt. Bijvoorbeeld in de daarvoor bestemde brievenbakken of je bergt het meteen op in de ordners. Zo blijft het bureau leeg en -nog een voordeel- kunnen de bureaus makkelijker worden schoongemaakt. Daarnaast zijn veel managers van mening dat een schone werkplek bijdraagt aan een professionelere uitstraling. En wie wil dat nou niet.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.5S methode

Toch blijkt het in de praktijk niet voor iedereen even gemakkelijk. Als het jou dus nog niet echt is gelukt, kun je hier vandaag verandering in brengen. Hoe? Probeer eens de 5S methode. Deze werkt als volgt.

  1. Scheiden: Bekijk alles wat op het bureau ligt en kies tussen bewaren of weggooien. Zo wordt er direct onderscheidt gemaakt tussen wat echt belangrijk is en wat niet.
  2. Schikken: Geef spullen een vaste plek. Dat maakt het opruimen aan het eind van de dag een stuk gemakkelijker.
  3. Schoonmaken: Een leeg bureau is gemakkelijker schoon te maken én te houden.
  4. Standaardiseren: De stap die de meeste discipline vraagt is die van het standaardiseren. Door deze stap wordt het proces van de eerste drie stappen een gewoonte.
  5. Systematiseren: Check eens in de zoveel tijd of de procedures ook door alle werknemers worden nageleefd.

Word ik hier echt gelukkig van?

En mocht je nu de smaak te pakken hebben, kun je natuurlijk ook meteen even de bezem halen door je kantoor. Of het hele gebouw en misschien wel je huis. Mocht je hierbij nog ondersteuning nodig hebben, de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo weet raad en gebruikt de volgende tactiek bij het opruimen van spullen.

  1. Heb je het de afgelopen jaren niet gebruikt? Heb je het dus niet nodig!
  2. Bekijk het per categorie: boeken, papieren, kleding.
  3. Leg alles per categorie bij elkaar. Gegarandeerd dat je iets wil wegdoen.
  4. Gebruik je gevoel: word ik hier echt gelukkiger van? Zoniet, gooi weg.
  5. Bedenk je bij de volgende aankoop of je het écht nodig hebt. Anders kun je binnen no-time weer van voor af aan beginnen….

Ps…

En mocht je het echt heel lastig vinden of merk je dat binnen de kortste keren je bureau weer een chaos is? Uit onderzoek van de Universiteit van Minnesota blijkt dat mensen met een ongeorganiseerd bureau vindingrijker en creatiever zijn. Rommelige bureaus inspireren mensen juist om oude tradities los te laten en dit leidt eerder tot nieuwe inzichten. Altijd goed om te onthouden natuurlijk …


advertentie

XS2 voor Zwembaden