Zwemles van de toekomst: effectiviteit verhogen, meer uitdaging én leuker
Hoe kunnen we zwemlessen zo inrichten dat kinderen niet alleen goed leren zwemmen, maar ook gemotiveerd blijven op langere termijn? Carola Minkels, promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam, doet namens InnoSportLab de Tongelreep, NRZ, KNZB en VU Amsterdam onderzoek naar effectieve motorische leermethoden voor zwemvaardigheden bij kinderen. Gemeente Eindhoven en…
Bewegen voor iedereen: sociaaleconomische ongelijkheid speelt een cruciale rol
De Nederlandse overheid heeft de ambitie dat in 2040 maar liefst 75% van de bevolking voldoet aan de beweegrichtlijnen, op dit moment is dat 45%. Hoewel vaak overduidelijk is dat fysieke activiteit grote gezondheidsvoordelen biedt, blijft het een uitdaging om iedereen in beweging te krijgen. Interventies en programma’s leiden niet…
Buitenspelen onder druk: wat betekent dat voor de motoriek van onze jeugd?
Onlangs las ik in de krant over de bevindingen van architecten Janna Bystrykh en Sanne van den Breemer. Zij onderzochten meer dan 250 speelplekken in Rotterdam en kwamen tot een schokkende conclusie: speelruimte in steden verdwijnt in een zorgwekkend tempo. Terwijl juist deze plekken essentieel zijn voor kinderen én voor…
Je lichaam niet overbelasten? Doe een APK met een sportmedisch onderzoek!
Bewegen is natuurlijk gezond, maar het is uiteraard niet goed als je lichaam wordt overbelast. Net zoals een auto elk jaar een APK moet ondergaan, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Een sportkeuring brengt de gezondheid en belastbaarheid in beeld en is zeker…
Welke kinderen zitten bij jou op zwemles?
Geen enkel kind is hetzelfde, we zijn immers allemaal uniek. Maar is er een bepaalde lijn te ontdekken zodat we kinderen beter kunnen begrijpen, vroegen wetenschappers in Amerika zich af. Om hier achter te komen heeft men voor een onderzoek ouders gevraagd naar het gedrag van hun kleuter. Hoe beweeglijk…
De impact van individualisering op sporten en bewegen
Onze samenleving verandert, en dat zie je ook terug in de sport- en beweegsector. Mensen kiezen steeds vaker voor sporten en bewegingsvormen die passen bij hun eigen voorkeuren en schema’s. In het rapport ‘Het sportende individu’ onderzoekt het Mulier Instituut hoe deze individualisering invloed heeft op de manier waarop mensen sporten en…
Zwemmen op maat: autisme en zwemonderwijs
Vrijwel elk kind haalt een zwemdiploma, maar helaas blijkt dat dit voor kinderen met Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) een behoorlijke uitdaging kan zijn. Patty van ’t Hooft, docent aan Hogeschool Windesheim en PhD-kandidaat aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet promotieonderzoek naar de effecten van bewegen in water op de motorische en…
Forever young? Dit is waarom zwemmen een investering in de toekomst is!
Ouder worden is natuurlijk fijn, maar gaat wel gepaard met een afname van spierkracht, spiermassa en conditie. Natuurlijk willen we dat graag voor zijn en vooral afremmen. Maar is dat mogelijk? Of blijft ‘forever young’ toch een utopie? Uit recent onderzoek blijkt gelukkig dat het niet onmogelijk is. Op Fit.nl…
Wat is de impact van hogere energieprijzen?
In Nederland zijn de afgelopen jaren de energieprijzen flink gestegen. Zwembaden zijn grote energieverbruikers en daarmee gevoelig voor veranderingen in energieprijzen. Maar hoe staat het er nu echt voor? Het Mulier Instituut vroeg het VSG-panel wat de impact is van de energieprijsstijging op de openbare overdekte zwembaden in Nederland. Welke…
Onderzoek VU Amsterdam: zweminstructeurs mogen meer sturen op plezier
Voor een onderzoek aan de VU Amsterdam zijn in ruim veertig zwemscholen de zwemlessen kritisch gevolgd. Na elke les werden de instructeurs beoordeeld op de mate van ondersteuning bij zaken als autonomie, competentie en verbondenheid. De conclusies van het onder leiding van promovenda Carola Minkels aan de Vrije Universiteit Amsterdam…