Sport en bewegen in gemeentelijk beleid: samenwerken met sportaanbieders van belang
Sport en bewegen – en dus uiteraard zwemmen- zijn essentieel voor het bevorderen van een gezondere bevolking. Maar de rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten om de gezondheid en het welzijn van de Nederlandse bevolking te verbeteren verschilt sterk. Sommige gemeenten koppelen het aan veel thema’s…
Provinciale Statenverkiezingen: hoe belangrijk vindt men zwemmen en zwemveiligheid?
Op 15 maart zijn er weer Provinciale Statenverkiezingen en kiezen wij de volksvertegenwoordigers voor onze provincie en natuurlijk ook indirect de leden van de Eerste Kamer. Er staat ook deze keer weer veel op het spel en de kiezer staat voor een belangrijke opgave. Maar hoe kijken de provinciale partijen…
Zwembranche op de lokale politieke agenda met ‘Sport laat van zich horen’
Volgende week staan de gemeenteraadsverkiezingen weer op het programma. Belangrijk voor heel veel zaken, maar ook voor sporten en bewegen. De gemeente maakt het sportbeleid en geeft in verhouding tot de Rijksoverheid veel meer uit aan sport (0,5 miljard van het Rijk tegenover 1,5 miljard van alle gemeenten samen). Als sport-…
Sport- en beweegbeleid ouderen gemeenten: verbeteringen nodig, zwembranche kan helpen
Gemeenten hebben in hun sport- en beweegbeleid vaak wel aandacht voor ouderen, maar er zijn nog verschillende knelpunten, zo blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder beleidsmedewerkers en buurtsportcoaches. Meer dan de helft van de gemeenten geeft aan dat hun sport- en beweegbeleid voor ouderen redelijk of heel effectief…
Beter inzicht in de effecten van sport en bewegen met het interactieve Human Capital Model
Bewegen is gezond. Maar niet alleen dat, er zijn nog veel meer ‘positieve bijwerkingen’ te benoemen. Onderzoeker Richard Bailey ontwikkelde op basis van wetenschappelijke literatuur samen met collega-onderzoekers en Nike het Human Capital Model waarin ruim 80 effecten van bewegen worden benoemd, onderverdeeld in de zes kernwaarden. Kenniscentrum Sport &…
Werken aan een vitale én weerbare samenleving: ‘Door meer te bewegen kunnen we toekomstige pandemieën helpen voorkomen’
Vanavond is er weer een persconferentie. De verwachtingen zijn zeker niet hooggespannen. De cijfers lopen op en er is nog steeds een vrees voor een derde golf. Deze onzekerheid maakt dat de rem er nog op zit en dus geen versoepelingen. We moeten nog even geduld hebben. Het is wachten…
Beleid 2021: geen woorden, maar daden!
Afgelopen maandag vond het wetgevingsoverleg sport plaats waarbij minister Tamara van Ark in overleg ging met Tweede Kamerleden over haar plannen en de begroting voor 2021. Rode draad was corona en de impact van de maatregelen. Ook benadrukte de minister hoe belangrijk zij zwemveiligheid vindt. Maar wat betekent dit concreet…
Lokaal beleid en zwemmen: dit staat er in de collegeprogramma’s over zwemmen
In 98 procent van de gemeentelijke collegeprogramma’s voor 2018-2022 wordt aandacht besteed aan sport. Sport is daarbij nadrukkelijk verweven met andere beleidsterreinen en landelijke ontwikkelingen zoals gezondheid, duurzaamheid en samenwerking binnen en buiten de sector. Dat concludeert het Mulier Instituut op basis van een analyse van de positie van sport…
Clean Off Your Desk Day: hoe creatief ben jij?
Aan het begin van het jaar luidt ‘Clean Off Your Desk Day’ het begin in van een serieuze voorjaarsschoonmaak. Cruciaal is dan de vraag: heb je echt al die rommel en oud papierwerk op je bureau nodig? Hoogstwaarschijnlijk is het antwoord in de meeste gevallen ‘Nee’. En dus? Inderdaad, dan…
Cameratoezicht in openbare ruimtes: waar moet je op letten?
Deze week verscheen in het nieuws dat er beelden van de dames van het Nederlandse Handbalteam op het internet zijn verschenen waarop zij naakt en herkenbaar te zien zijn in een sauna. Inmiddels zijn de beelden verwijderd, nadat deze al wel 10.000 keer zijn bekeken. Totaal ongehoord en respectloos natuurlijk….