Last van een after-work-meltdown? Zo voorkom je dit!

Merk jij wel eens dat je na een lange dag werken nauwelijks tijd hebt voor andere dingen. Je redt het net om, als je huisgenoten hebt, deze te verwelkomen en als je een gezin hebt, hier je steentje aan bij te dragen. Daarna kun je maar naar één ding verlangen: languit op de bank. Kun jij je niet voorstellen dat mensen dan nog energie hebben voor vrienden, hobbies of een uitje? Dan heb jij waarschijnlijk last van after-work-meltdowns. Maar geen zorgen, dit is te verhelpen.

After-work-meltdown

Zo’n meltdown is dit een bekend fenomeen bij kinderen. Na een schooldag waar ze zich moeten gedragen, lessen volgen en vriendelijk moeten zijn tegen klasgenoten, kunnen ze thuis alle verplichtingen van zich af kunnen schudden. Dat kan zich uiten in huilen, moe of chagrijnig zijn, oftewel de after-school restraint collapse. Herkenbaar bij kinderen in de zwemles? Bij volwassenen is het niet veel anders. Ook zij moeten zich gedragen, taken afvinken, smalltalken met nét-niet-leuke collega’s. Met als resultaat een post-work restraint collapse, ook wel een after-work-meltdown genoemd. Hierin is geen tijd en ruimte meer voor voor leuke energievretende dingen. Maar veel van deze dingen leveren uiteindelijk juist energie op en moet je dus eigenlijk wel nog kunnen doen na een werkdag. Belangrijk dus om de meltdown te voorkomen. Zo doe je dat.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Ontsnappen aan de ratrace: moeten we dit allemaal echt van onszelf?

Voorkomen

  1. Bereid je voor op wat je nodig hebt na een lange dag, zoals een gezonde maar makkelijk te bereide maaltijd, een ontspannende afspeellijst, een opgeruimd huis. En als je weet dat het spitsuur is als je thuiskomt, probeer dan alles zoveel mogelijk al gedaan te hebben zodat je als je thuiskomt niet nog een sporttas moet pakken voor de kinderen of boodschappen moet halen.
  2. Stel realistische verwachtingen voor jezelf. Als je van jezelf verwacht dat je altijd gelukkig en energiek bent na een werkdag, kan dat teleurstelling veroorzaken. Het is prima om moe te zijn na een intensieve werkdag, wees niet te streng voor jezelf.
  3. Zorg voor een gezonde werkomgeving door stress goed te beheren, grenzen te stellen en voldoende pauzes te nemen. Op die manier kom je minder uitgeput thuis.
  4. Neem bewust de tijd om te ontstressen na het werk. Doe iets dat voor ontspanning zorgt, kijk een aflevering van je favoriete serie of podcast of lees een boek. Maak een afspraak met vrienden, neem tijd voor je hobby.
  5. Overweeg langetermijnoplossingen. Een prettige werkomgeving waarin je met respect wordt behandeld is essentieel voor iedereen. Sommigen geven de voorkeur aan een vaste routine, terwijl anderen juist afwisseling willen in hun takenpakket.
  6. Probeer je werkplezier te vergroten, bijvoorbeeld door samen met een collega te wandelen in een pauze, een koptelefoon te gebruiken om je te concentreren of vervelende taken als eerste af te handelen.

Met dank aan: Flow Magazine