Zwemmen om af te vallen: kun je ook plaatselijk vet verbranden?

Voor een gezonde leefstijl is het belangrijk om voldoende te bewegen en gezond te eten. Hiermee verbeter je je algehele conditie en blijf je fit en vitaal. Maar dit hoeft niet altijd de hoofdreden te zijn. Er zijn mensen die willen graag vooral veel afvallen of vet kwijt te raken op een specifieke plek. Maar is dat laatste mogelijk? Kun je trainen voor een strakkere buik zonder dat je vet verliest rondom je gezicht? Jeroen van der Mark van Fit.nl geeft het antwoord.

Wat bepaalt of je vet verliest?

Afslanken doe je door meer energie te verbranden dan je via voeding binnenkrijgt. Oftewel: minder eten dan je nodig hebt. Dit wordt ook wel een negatieve energiebalans genoemd, er gaan meer calorieën uit dan in. Hierbij heb je beperkte controle of dit spierverlies is of verlies van vetmassa. We weten gelukkig dat je tijdens een afslankperiode het verlies van spiermassa kunt beperken door aan krachttraining te doen, eiwitrijk te eten en bovenal niet te snel af te vallen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.



Kun je plaatselijk vet verbranden?

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel sinmpel: nee. Lokaal vet verbranden als gevolg het specifiek trainen van een spier lijkt niet mogelijk. Als er al een effect is, is dit verwaarloosbaar klein. Recent kwam een meta-analyse uit die veertien studies bundelde met een looptijd van 12-20 weken waarbij sporters bepaalde lichaamsdelen activeerden. Hieruit bleek dat er vooralsnog onvoldoende bewijs is voor de zogenoemde spot-reduction hypothese (lokaal vet verbranden). Als er al een effect is, is dit niet de moeite waard. Vet verbranden kan dus zowel voor- als nadelen hebben. Focus daarom vooral op een gezond voedingspatroon en pas eetgewoontes aan. Wel kun je je buikspieren wat vergroten zodat ze mogelijk iets meer zichtbaar worden als je een relatief laag vetpercentage hebt.

Lees ook: Afvallen met cardiotraining in het zwembad

Hoe krijg ik dan die strakke buik?

Start niet meteen met een crashdieet, maar verminder langzaam je calorie-inname zodat je uitkomt op een negatieve energiebalans van 10 tot 15 procent. Simpel gezegd: 10 tot 15 procent minder dan je lichaam nodig heeft. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om te bewegen in het water en te combineren met een goed trainingsschema. Belangrijk daarbij is wel om niet te weinig te eten. Hierdoor loop je het risico dat je te veel spiermassa verliest, weinig energie hebt en daardoor de kans toeneemt dat je sneller terugvalt in je oude patroon.

FIT.nl is een platform voor fitness, afvallen en voeding. Een team van deskundigen houdt je op de hoogte met artikelen en deelt oefeningen en recepten voor een fitter leven.