Zwemmen is gezond: zwemmers leven gezonder dan niet-zwemmers

Nederlanders die wekelijks sporten roken minder, eten gezonder, bewegen vaker voldoende en hebben minder overgewicht dan niet-sporters. Daarnaast blijkt dat hoe meer gezonde keuzes iemand maakt, hoe groter de kans is dat iemand aan sport doet.
Dit stelt het Mulier Instituut in de Factsheet leefstijl en sport, waarin CBS enquêtegegevens zijn geanalyseerd.

Leven sporters gezonder?

Niemand zal ontkennen dat sporten gezond is, maar leven sporters ook gezonder dan niet-sporters? Met data van de Gezondheidsenquête van het CBS heeft het Mulier Instituut de gezondere en minder gezonde gedragingen onderscheiden. Daarbij is gekeken naar het gewicht, de groente- en fruitconsumptie, het rookgedrag en de alcoholconsumptie van sporters en hoe zij aan de beweegnorm voldoen. Het gaat hierbij om de (volwassen) wekelijkse sporter tot 80 jaar.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Resultaat

Van de mensen met een gezond gewicht beoefent 59 procent een sport tegen 46 procent van de mensen met overgewicht. Sporters eten meer groenten en fruit dan niet-sporters. Ook bij roken onderscheidt de sporter zich positief. Én sporters voldoen meer aan de Nederlandse norm gezond bewegen (NNGB), hierbij telt dan ook fietsen naar het werk, het doen van het huishouden of klussen in en rond het huis. Alcohol is de enige ongezonde ‘uitspatting’ van de sporter, sporters drinken meer alcohol dan niet-sporters.

Ontwikkeling in de tijd

Als je kijkt naar de periode vanaf 2001, is er een toename te zien van de sportdeelname (van 49% naar 53%). Relatief meer mensen met een gezond gewicht zijn gaan sporten. Terwijl van mensen met overgewicht een gelijk percentage bleef sporten. Daarnaast zien we dat minder rokers in de loop der tijd aan sport doen.

Gezonder leven

Al met al kun je dus stellen dat volwassenen die wekelijks sporten doorgaans vaker voldoen aan de beweegnorm, minder roken, minder vaak last van overgewicht hebben en vaker groente en fruit eten. In het algemeen geldt dat hoe meer gunstige keuzes iemand maakt, hoe groter de kans is dat iemand wekelijks sport. Niet alleen is sporten dus gezond, maar sporters leven ook gezonder.

Kijk voor meer informatie bij het Mulier Instituut.


advertentie

Dewi Online