Publieksonderzoek zwembaden: relevante beleidsinformatie voor zwembaden
Zwembaden worden algemeen beschouwd als basisvoorzieningen. Vreemd genoeg ontbreekt het vaak aan diepgaande kennis over de gebruikers ervan en hoe zij tegen deze voorzieningen aankijken. Daarom hebben de Vereniging Sport en Gemeente (VSG) en de Vlaamse tegenhanger hiervan, het Netwerk Lokaal Sportbeleid, twee jaar geleden de handen ineengeslagen, samen met…
Wat is de impact van hogere energieprijzen?
In Nederland zijn de afgelopen jaren de energieprijzen flink gestegen. Zwembaden zijn grote energieverbruikers en daarmee gevoelig voor veranderingen in energieprijzen. Maar hoe staat het er nu echt voor? Het Mulier Instituut vroeg het VSG-panel wat de impact is van de energieprijsstijging op de openbare overdekte zwembaden in Nederland. Welke…
Sporten en bewegen niet bovenaan lijstje bezuinigingen
In 2023 vond 38 procent van de volwassen Nederlanders de kosten verbonden aan sporten bezwaarlijk. Dit is meer dan in 2019 en 2021. Ruim een derde van de huishoudens (35%) besteedde in 2023 minder aan sport en aanverwanten dan in de twaalf maanden ervoor. Maar huishoudens bezuinigden vaker op uitgaan…
Aantal kinderen zonder zwemdiploma stijgt: wat moet er nu gebeuren?
Recent is gebleken uit onderzoek dat het aantal kinderen zonder zwemdiploma stijgt en dat is zorgelijk. Waar eerst het aantal kinderen zonder diploma juist daalde, heeft de coronapandemie weer gezorgd voor een toename. In 2022 is het aantal zelfs twee keer zo hoog als in 2018. Dat terwijl ieder kind veilig in…
Lokale verbinder brengt 50-plusser in beweging
NOC*NSF is in 2021 gestart met het project ‘Lokale verbinder 50-plussport’. Doel van deze pilot is om een passend sportaanbod te vinden voor inwoners in de leeftijdsgroep 50-plus die nu niet of weinig sporten. De pilots lopen nog steeds, maar uit recent onderzoek blijkt dat er zeker positieve resultaten worden…
Sport en bewegen in de openbare ruimte: een zwembad voor een beweegvriendelijke omgeving
Voldoende bewegen is van groot belang, daarover bestaat geen twijfel. Het is dus ook in het belang van ons allemaal dat bewegen wordt gestimuleerd en dus ook gefaciliteerd. Dat er een openbare ruimte wordt gecreëerd die uitnodigt om te bewegen en die ook aansluit bij de behoeften. Om beter te…
Help gevolgen coronacrisis voor zwemondernemers in kaart te brengen
De gevolgen van de coronacrisis voor de sport zijn groot en verstrekkend, ook voor de zwembranche. Het Mulier Instituut brengt deze gevolgen in opdracht van het Ministerie van VWS in kaart. De resultaten zijn input voor het beleid rondom corona en de sportsector. Ben jij een ondernemende zwemaanbieder en wil…
Zwemscholen gezocht! Om gevolgen coronacrisis zwembranche in kaart te brengen
De gevolgen van de coronacrisis voor de sport zijn groot en verstrekkend, ook voor de zwembranche. Om hier beter zicht op te krijgen, heeft het ministerie van VWS aan het Mulier Instituut gevraagd deze gevolgen in kaart te brengen. Om te weten wat het betekent voor gemeentelijke zwembaden, zwemverenigingen en…
‘Gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid onder zwemaanbieders het sterkst’
Meer dan ooit is duidelijk dat bewegen van groot belang is voor een gezonde samenleving. Het houdt je vitaal en daarnaast helpt het tegen eenzaamheid, bewegingsarmoede, verminderde motorische vaardigheden bij kinderen en te weinig weerbaarheid. We realiseren het ons steeds meer, maar evengoed voldoet nog slechts 50% aan de norm…
Duurzame sportinfrastructuur: zwemmen toegankelijk houden voor iedereen!
Eén van de zes ambities van het Nationaal Sportakkoord is een functionele, goede en duurzame sportinfrastructuur. Om dit te realiseren zal de exploitatie van sportaccommodaties (financieel) sterk verbeterd moeten worden. Onderdeel hiervan is het terugdringen van de exploitatietekorten. Driekwart van de gemeentelijke uitgaven aan sport gaat naar de bouw, het…