Wil je echt iets voor elkaar krijgen? Kopiëren helpt altijd!

Nu zul je denken: ‘dingen kopiëren? dat is natuurlijk heel link’. Ok, het is beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar echt met andermans veren pronken, is natuurlijk niet chique. Maar wees gerust, het gaat hier over iets heel anders. We hebben het hier namelijk over de kunst van het na-apen, ook wel mirroring genoemd, waarmee we de totale fysiologie overnemen van de ander. Waarmee we als het ware ‘de ander even worden’ en onbewust het gevoel overbrengen de ander te begrijpen. En hiermee kunnen veel gesprekken een stuk aangenamer worden.

Spiegelen

Een soepelere samenwerking met je collega’s, een zwemouder overtuigen of een slarisverhoging voor elkaar boxen: het begint eigenlijk allemaal met spiegelen. Oftewel: met het spiegelen van gedrag. Hoe werk dat dan? Heel eenvoudig, doe de bewegingen na van diegene die je tegenover je hebt. Een zwemouder, een manager of een collega, het maakt niet. Zit hij of zij met de armen over elkaar, doe dit ook. En hangt iemand tegen de wand, doe precies hetzelfde. Zit iemand met zijn linkerbeen over de rechter, doe het dan ook. Let wel op want het gaat om spiegelen, dus dan wel het rechterbeen over de linker. Buigt iemand het hoofd naar links, dan buig buig jij dus -juist- naar rechts.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Een goed gesprek met ouders of collega’s? Praten begint met luisteren!

Herkenning

Waarom zou dit helpen vroeg ik mij ook af. Maar het blijkt dat dit een bepaalde manier van van herkenning oproept, en dat wekt het vertrouwen. Het vertrouwen wat je nodig hebt om iemand te kunnen overtuigen. Je kunt immers nog zo’n mooi verhaal hebben, als de ander er geen heil in ziet ben je kansloos. Nu zul je denken dit valt wel heel erg op. Maar dat valt dus juist heel erg mee. In de praktijk blijkt dat het vaak zo natuurlijk gaat, dat niemand het doorheeft. Maar denk er wel om: veel te overdreven spiegelen werkt averechts omdat de ander het gevoel krijgt dat je hem of haar in de maling neemt of zelfs belachelijk maakt.

Ook online

Maar wat nou als het om een telefonisch gesprek gaat of een gesprek online? Ook dan kan je spiegelen. Aan de telefoon kun je namelijk spiegelen door te letten op dingen als snelheid van spreken, woordkeuze en toonhoogte. Wanneer je online een gesprek met iemand voert, let je op toon, woordkeus, aanhef en reactietijd. Allemaal items die je na kunt doen. Als je goed oplet, is er altijd wel iets wat je kunt imiteren en daarmee kunt levelen met de ander. Wel zo’n fijn idee, want zo wordt een lastig gesprek met een zwemouder of een collega’, toch een stuk aangenamer.

Meer weten?

Wil je meer weten over gesprekstechnieken? Spiegelen wordt onder meer ook besproken bij het Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). NLP vindt zijn oorsprong in de psychologie. Binnen NLP houdt men zich bezig met ‘hoe’ mensen informatie verzamelen met hun zintuigen (neurologisch), deze informatie verwerken met hun brein (linguïstisch) en omzetten tot gedrag (programma’s).