23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Wereldwaterdag: niet douchen voor het zwemmen zeker niet iets om een gewoonte van te maken

Vandaag is het Wereldwaterdag, schoon water is voor ons allemaal -of we er nu van drinken of in baden- van groot belang. Bij schoon zwemwater hoort uiteraard het douchen vooraf. Door te douchen voor het zwemmen hoeven de zwembaden minder te doen om het water zuiver te houden. Alle kinderen staan voordat ze zwemles krijgen dan ook altijd keurig netjes eerst onder de douche. Net als de zwemtechniek, moet je dit ook nooit meer verleren. Maar nu zijn de douches dicht. Begrijpelijk, maar niet douchen is zeker niet iets om een gewoonte van te maken.

Vreemde ogen

Uiteindelijk gaat het wel of niet douchen om gedrag. En als iets complexe materie is, dan is het wel gedrag. Waarom doen we dingen wel of niet en vertonen we soms graag kuddegedrag? Het blijkt dat wij gevoelig zijn voor het fenomeen ‘watching eyes’. Wat dat precies betekent? Je kent het misschien wel, dat gevoel dat je wordt bekeken. Er verandert dan iets in je hoofd, maar je kunt dat misschien niet exact beschrijven. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd dat zodra wij het gevoel hebben dat wij worden bekeken, wij sociaal geaccepteerd gedrag gaan vertonen. Kuddegedrag dus. Over het algemeen willen mensen namelijk heel graag bij de kudde horen, want zodra we er niet bij horen zijn ze kwetsbaar. En zodra je kwetsbaar bent, ben je een makkelijke prooi. Dit zit dus heel diep in onze genen, daar denken we niet eens bij na dat gaat volledig automatisch.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Nederlandse zwembaden: één van de gezondste en veiligste ter wereld

Gewoonte

Lang niet altijd weten wij wat de gevolgen zijn van onze gedragingen. We doen zoals de anderen doen, opvallen vinden we minder fijn. Sommige gedragingen worden ook een gewoonte waar we dan vervolgens niet snel van afwijken. Bewustwording kan dan een handje helpen. Want weten we eigenlijk wel wat we allemaal het water in meenemen als we niet eerst douchen? Voor mij toch ook wel weer even een eye opener over wat we eigenlijk onbewust met ons meedragen. En dus ook meenemen in het zwembad als we niet vooraf zouden douchen. Wij dragen namelijk 1000 soorten bacteriën met ons mee en 40 soorten schimmels. Wees gerust dit is op zich niet erg. De meesten zijn eigenlijk goed voor je, want de goede bacteriën houden voor ons de slechte weg. Maar wil je al deze bacteriën vervolgens in het zwembadwater hebben? Ik zou zeggen liever niet.

‘Oude normaal’

Natuurlijk willen we het zwemwater schoon houden. En gelukkig zijn onze zwembaden ook veilig en schoon, zwemmen is in alle opzichten en hele gezonde sport. Maar het zou wel fijn zijn als iedereen gaat douchen voor het zwemmen. Nu kan dat even niet en door een lagere badbelasting heeft dat nu ook geen gevolgen, maar we moeten er zeker geen gewoonte van maken. Van een crisis kun je ook veel leren en het kan je doen besluiten dingen anders te gaan doen dan daarvoor. Maar het leert ons ook waarderen en beseffen dat we sommige dingen juist niet moeten veranderen. Het nu niet mogen douchen voor het zwemmen is een gewoonte waar we in ieder geval niet aan mogen wennen. Na corona is dat zeker iets van het ‘oude normaal’ dat we weer moeten doen om de 1000 soorten bacteriën en 40 soorten schimmels weer lekker door het doucheputje te laten verdwijnen voordat je het zwembad induikt…