4 juni Technisch Congres

Wereldwaterdag: blijven zwemmen én blijven douchen

Morgen is het Wereldwaterdag, een dag om stil te staan bij hoe waardevol water is. Of we het nu drinken, erin baden of erin zwemmen: schoon water is essentieel voor onze gezondheid, ons welzijn en het milieu. Toch staan we niet altijd stil bij de rol die we zélf kunnen spelen in het schoonhouden van water, zeker als het gaat om zwemwater. Eén van de simpelste manieren om daaraan bij te dragen? Douchen voordat je het zwembad ingaat.

Waarom douchen?

Douchen voordat je gaat zwemmen zou de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn. Niet per se omdat je vies bent, maar omdat iedereen – jong en oud – van nature bacteriën, huidschilfers, cosmetica en andere stoffen met zich meedraagt. Dat is heel normaal en meestal onschuldig. Veel bezoekers beseffen niet dat al die kleine deeltjes rechtstreeks in het zwemwater terechtkomen – met duidelijke gevolgen. Zonder douchen wordt het zwembadwater met extra organisch materiaal belast. Dat zorgt ervoor dat het water sneller vervuilt en moeilijker te zuiveren is. Zwembaden moeten dan vaker het water testen en bijstellen met chloor of andere middelen. Dat is niet alleen belastend voor het milieu, maar ook voor je huid, ogen en luchtwegen. Hoe schoner de bezoekers het zwembad ingaan, hoe minder ingrepen er nodig zijn om het water veilig en fris te houden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Lastig om gedrag te veranderen? Dit is waarom…

Duizend soorten bacteriën

Maar wat nemen we eigenlijk allemaal mee het water in? Gemiddeld draagt een mens zo’n duizend verschillende soorten bacteriën met zich mee – en daarnaast ook tientallen soorten schimmels. De meeste daarvan zijn volkomen onschuldig en zelfs nuttig: ze beschermen onze huid en houden ons in balans. Maar zodra we met z’n allen tegelijk het zwembad in springen zonder vooraf te douchen, wordt het voor zwembaden een flinke klus om dat water schoon en helder te houden. En het gaat niet alleen om bacteriën of zweet. Ook resten van zonnebrand, make-up, bodylotion of deodorant komen mee het water in. Deze stoffen reageren met het chloor in het zwembad en kunnen zo voor onaangename geurtjes en irritaties zorgen – en ook dat heeft weer invloed op de zwemkwaliteit.

Een kleine moeite met grote impact

Belangrijk dus dat bezoekers zich echt gaan realiseren dat een korte douchebeurt – zonder zeep, gewoon even afspoelen – al enorm helpt. In één klap wordt het grootste deel van wat mensen anders zouden meenemen in het water afgespoeld. Op Wereldwaterdag draait het om bewustwording: schoon water is geen vanzelfsprekendheid, maar iets waar we samen zorg voor moeten dragen. Dat begint al bij de kleine dingen. Hoe mooi zou het zijn als iedereen dat vanzelfsprekend gaat doen? Alle kinderen leren op zwemles dat zij eerst moeten douchen, naast de zwemtechniek is dit ook iets wat je eigenlijk nooit mag verleren.


advertentie

Dewi Online