Save the date - ZwembadBranche Dag

Werken aan een vitale én weerbare samenleving: ‘Door meer te bewegen kunnen we toekomstige pandemieën helpen voorkomen’

Vanavond is er weer een persconferentie. De verwachtingen zijn zeker niet hooggespannen. De cijfers lopen op en er is nog steeds een vrees voor een derde golf. Deze onzekerheid maakt dat de rem er nog op zit en dus geen versoepelingen. We moeten nog even geduld hebben. Het is wachten op het effect van de vaccinaties, ons wapen in de strijd tegen het virus. Maar zeker niet ons enige wapen. Experts zeggen het al langer, we moeten ook meer bewegen. En deze roep wordt steeds luider. Wij moeten als samenleving weerbaarder worden. Bewegen in het water is daarbij natuurlijk cruciaal.

Talentontwikkeling

Precies een week geleden kreeg demissionair-minister Tamara van Ark een brandbrief met de noodkreet om de zes miljoen binnensporters meer perspectief te bieden en werd er een petitie overhandigd om aandacht te vragen voor de gesloten sportscholen. Een dag later kwamen prominenten uit de sportwereld met de verontrustende conclusie dat er in de politieke programma’s geen aandacht is voor sporten en bewegen. Als je de programma’s van 2017 en nu naast elkaar legt, is er eigenlijk weinig veranderd. Dat terwijl er in de wereld juist heel veel veranderd is dat de sport- en beweegsector raakt. Gisteren liet Diederik Gommers weten dat hij vindt dat bij de maatregelen tegen corona de nadruk te veel lag op afstand houden en binnenblijven in plaats van bewegen en werken aan je weerstand. Vandaag zijn er zorgen geuit over onze talenten van overmorgen. Kayan Bool, hoofd talentontwikkeling NOC*NSF, laat weten dat door het gebrek aan competitie en sociale verbindingen een grote groep kinderen nu al bijna een jaar helemaal niet meer sport. Zeker driekwart van de kinderen was begin vorig jaar nog actief aan het sporten, nu nog maar voor net iets meer dan de helft. Ook in de zwembaden wordt nu niet meer getraind door de jeugd.

Lees ook: Nederland beweegt minder: wij zijn straks heel hard nodig!

Weerstand

De roep om meer aandacht, maar vooral ook eindelijk een meerjarenplan, voor sporten en bewegen neemt toe. We zitten nu al een jaar lang midden in een ongekend grote crisis. Nog nooit eerder heeft iemand van ons dit meegemaakt. Gaandeweg moeten we veel uitvinden, onderzoeken en zeker ook durven inzien. Niemand is tegen een gezonde leefstijl en iedereen zal beamen dat we gezonder moeten leven. Dat we meer moeten bewegen en bewuster moeten eten. Maar als één ding duidelijk is geworden in deze crisis, dan is het wel dat dit niet vanzelf gaat. Hiervoor heb je op zijn minst een goede toegankelijke sportinfrastructuur en professionele begeleiding nodig. Als dit ontbreekt zo is nu gebleken, neemt de animo en motivatie om te bewegen af. Harde cijfers laten het zien: uit onderzoek blijkt dat mensen in een lockdown zonder de stimulans van een zwembad, fitnesscentrum of sportclub minder bewegen of zelfs stoppen. Daarbij weten wij al uit onderzoeken dat een gezonde leefstijl ons niet alleen vitaler, maar ook weerbaarder maakt. Erik Scherder zegt het al langer: “Bijna elke patiënt die lijdt aan corona heeft verminderde weerstand. Bewegen vergroot die weerstand.”

Nu of nooit

De sport- en beweegsector is duidelijk en benadrukt steeds meer dat sporten bewegen een deel is van de oplossing in deze crisis en dat het tijd is voor een aanvalsplan voor de sport. Waarbij Scherder benadrukt dat we ook vooruit moeten kijken omdat dit niet ophoudt als wij met vaccineren het virus onder controle hebben. Juist dan is het belangrijk om door te pakken, door meer te bewegen en te sporten en ons afweersysteem te versterken kunnen we volgens de hoogleraar neuropsychologie toekomstige pandemieën helpen voorkomen. Een kans die we de komende decennia niet mogen laten liggen. ‘Never waste a good crises’ is een gevleugelde uitspraak van het afgelopen jaar, maar slaat hier overduidelijk de spijker op zijn koop. Als de ogen in Den Haag nu nog niet zijn geopend? Er liggen de komende tijd veel uitdagingen op het bord van ons nieuwe kabinet. Maar zonder twijfel is sporten in het algemeen -en voor onze branche zwemmen in het bijzonder- nu belangrijker dan ooit voor een vitale en weerbare samenleving van jong en oud. Om in ieder geval voor te zorgen dat wij er alles aan doen om een crisis als deze nooit meer mee te hoeven maken.

Voor de volgende uitgave van ZwembadBranche interviewden wij Ronald Wouters, medeoprichter Partij van én voor de sport, over hoe Nederland fitter, vitaler en gezonder kan worden. Lees het hele interview in ZwembadBranche #78 die 15 april verschijnt.
Normec