Weer terug naar ‘normaal’: proberen en (her)ontdekken

Afgelopen vrijdag zijn vrijwel alle coronamaatregelen komen te vervallen. De samenwerkende partijen in de zwembranche hebben aangekondigd dat daarmee ook het protocol Verantwoord Zwemmen 10.2 niet meer van toepassing is. Zo goed als terug naar normaal lijkt het. Wat betekent dit voor de populariteit van zwemmen? Is het beweegpatroon veranderd en hoe krijgen we iedereen -en misschien wel meer- weer geïnteresseerd?

Populariteit zwemmen

De afgelopen twee jaar waren er veel maatregelen tegen corona. Dit was ook van invloed op de sportinfrastructuur, met als resultaat dat 38% minder is gaan bewegen en 39% koos voor een andere sport en/of beweegactiviteiten. Mensen zijn tijdens de sluiting van de binnensporten vooral ook meer gaan bewegen in de openbare ruimte. Wat betekent dit voor de populariteit van zwemmen? Hoe graag ook wij natuurlijk zouden willen dat iédereen gaat zwemmen, is het vooral belangrijk dat mensen ontdekken welke vorm van bewegen zij leuk vinden en voor hen geschikt is. Aan de zwembranche daarbij uiteraard de taak om te laten zien hoe veelzijdig, leuk, gezond en niet-blessure gevoelig zwemmen is!


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Funfactor

Het lijkt een open deur, maar uiteindelijk houd je het het langste vol als je iets doet wat je leuk vindt en dat de kans dat je een vorm van beweging volhoudt kleiner wordt naarmate je er minder plezier aan beleeft. Alleen doen wat je leuk vindt, is nog best lastig. Wat moet je nu doen? De kans is groot dat mensen gaan voor snel resultaat en zich laten verleiden tot intensieve work outs. Helaas is dit juist ook de reden dat veel mensen uiteindelijk weer stoppen. De kunst is dus om te zorgen dat je mensen helpt om datgene te doen wat zij echt leuk vinden: auguajoggen, baantjes zwemmen, auquaspinnen of misschien wel aqua yoga? Onderzoek wijst uit dat hoe iemand zich voelt voor en tijdens het sporten cruciaal is voor de motivatie en dus is het ook heel belangrijk dat de sport of vorm van beweging bij iemand past. Maar wat het vooral ook weer laat zien, is hoe belangrijk het is om tijd te investeren in nieuwe klanten en hen vooral ook dan te volgen en te begeleiden in deze zoektocht.

Lees ook: Tijd voor wat afwisseling? Combineer zwemmen met deze sporten!

Rondzwemmen

Wanneer mensen niet terugkomen, betekent dit niet direct dat mensen niet meer willen zwemmen. Misschien zijn ze gewend geraakt aan een meer of minder intensieve vorm van bewegen. Wanneer je een andere vorm van bewegen in het water voorstelt, is dit voor hen wellicht wel aantrekkelijk. En natuurlijk betekent het ook niet dat wanneer mensen denken dat zwemmen niks voor hen is, dit ook echt zo is. Je kunt dus helpen om mensen het zwemmen te laten (her)ontdekken. Een beetje ‘rondzwemmen’, zonder dat het een sprong in het diepe wordt. Begeleiding is daarmee natuurlijk van groot belang, zo voorkom je dat mensen onnodig afhaken. En geduld. Het kan wel even duren voordat iemand weet wat hij of zij echt leuk vindt. Maar uiteindelijk houdt iemand het dan wel langer vol en dat is op lange termijn natuurlijk bovenal een mooi resultaat voor diegene zelf, maar ook voor het zwembad.