23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Herstellen na corona

Voor coronapatiënten met langdurige klachten, is het belangrijk om (weer) te gaan bewegen. Zwemmen heeft dan vele voordelen. Maar waar moet je op letten en wat zegt de wetenschap hierover? Katrien Lemahieu (Kataqua) zocht het voor ons uit.

Positieve effecten bewegen in water

Omdat bewegen in water meerdere positieve effecten geeft (zoals minder pijnsensatie, een gewichtloos gevoel, minder impact op de gewrichten, verlaagde spiertonus, hydrostatische druk) is het verticaal bewegen in water van absolute meerwaarde. Daarbij kan het in het water langer worden volgehouden, waar mensen zich nu op het droge snel uitgeput kunnen voelen. Daarnaast zijn er veel meer spieren op hetzelfde moment in gebruik, is het calorieverbruik ook hoger en hoef je minder lang te sporten. Aan ons dus om mensen te triggeren om te komen bewegen, in te lichten over wat ze kunnen verwachten en ze positief te coachen in hun start én het beweegproces. 


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Long covid

Voor mensen die nog lang na corona klachten ervaren, kan het een hele stap zijn om (weer) te gaan bewegen. Het goed inschatten van het startproces is dan erg belangrijk. Elke kleine vooruitgang moet een succeservaring zijn en worden gevierd. Het geconfronteerd worden met het ‘veel minder kunnen’ is een pittig proces en heeft acceptatie nodig. Het opbouwen van algemeen uithoudingsvermogen staat voorop, dus werk veel en vaak met korte intervallen en bouw deze uit. Denk aan werkvormen als AMRAP (As Much Repetitions as Possible) en het werken met cadans (een bepaald tempo, een bepaalde tijd kunnen volhouden). Door deze elke les terug te laten komen, is er een mogelijkheid om dit meetbaar te maken. Daarnaast is het werken aan spieropbouw ook belangrijk. Hoe beter en hoe sneller men herstelt na het trainen, hoe beter de conditie is. Kijk hiervoor bijvoorbeeld ook naar de rustpols en laat de klant dat bijhouden in een dagboek.

Lees ook: Achteruitgang motorische ontwikkeling basisschoolkinderen door coronamaatregelen

Progressieve overload

Als lesgever is het vooral belangrijk om inzicht te krijgen in het intensiteitsniveau en daarin te coachen (Borgschaal of RPE aanleren en toepassen in de les) en de focus te leggen op progressie. Daarnaast kan er lesinhoudelijk meer aandacht worden gegeven aan ademhalingsoefeningen, om stress te kunnen onderdrukken. Ook zal zowel de individuele persoon als de groepsdynamiek benadrukt moeten worden. Probeer de tijd te nemen voor een praatje, een coachend advies en vooral een positieve ‘duim omhoog’. Als laatste wil ik ook benadrukken dat rust ook een heel belangrijk onderdeel is van het herstelproces. Progressieve overload mét rust dus. 

Lees verder in ZwembadBranche #82 via deze link