Forever young? Dit is waarom zwemmen een investering in de toekomst is!

Ouder worden is natuurlijk fijn, maar gaat wel gepaard met een afname van spierkracht, spiermassa en conditie. Natuurlijk willen we dat graag voor zijn en vooral afremmen. Maar is dat mogelijk? Of blijft ‘forever young’ toch een utopie? Uit recent onderzoek blijkt gelukkig dat het niet onmogelijk is. Op Fit.nl las ik dat je op oudere leeftijd de conditie van een jonge god kan hebben.

Functionele achteruitgang

Uit analyse komt naar voren dat oudere duuratleten een 55 procent beter aerobe conditie hebben dan ongetrainde leeftijdsgenoten. Ook krachttraining kan ervoor zorgen dat je op latere leeftijd meer kracht hebt dan ongetrainde leeftijdsgenoten. Minder was bekend over het effect van je hele leven lang sporten op functionele achteruitgang. Maar wat blijkt nu? Uit onderzoek komt naar voren dat de groep jongeren en getrainde ouderen (rond de 37 jaar trainingservaring) even goed scoorden op de verschillende testen. Verder bleken getrainde ouderen een lager vetpercentage, een betere bloedsuikerspiegel en meer spiermassa te hebben dan ongetrainde ouderen. Dit zijn indicatoren die aangeven dat je hele leven lang sporten (lees: zwemmen) kan helpen om functionele achteruitgang tegen te gaan.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Zorgverzekeraars en preventie, zwemmen van groot belang voor een gezonde leefstijl

Testen

Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham hebben oudere duuratleten (in de leeftijd van 60 tot 80 jaar) vergeleken met ongetrainde jongeren (18 tot 35 jaar) en ongetrainde ouderen. In totaal deden er 41 respondenten mee aan deze studie. De respondenten ondergingen allerlei testen, waaronder een VO2-max test, een meting van de spiervezelsamenstelling en verschillende oefeningen om de fysieke kracht mee te meten. De VO2-max test is een test om je cardiovasculaire conditie mee in kaart te brengen. Niet geheel onverwacht blijkt dat de jongeren het beste scoorden op de krachttest. Logisch, duuratleten doen niet aan krachttraining. Maar wat verder wel opvalt, is dat de groep jongeren en getrainde ouderen even goed scoorden op de VO2-max test.

Zwemmen

En dat is zeker indrukwekkend te noemen, omdat de VO2 max test na je 36e levensjaar elk jaar met zo’n 0.5-1 procent afneemt. Tezamen met de conclusie dat getrainde ouderen een lager vetpercentage, een betere bloedsuikerspiegel en meer spiermassa hebben dan ongetrainde ouderen zijn dit natuurlijk mooie resultaten. Temeer ook omdat in combinatie met een goede conditie dit een beschermend effect tegen allerlei ziektes. Wat uiteraard dan weer de kans vergroot op een langer en vitaal leven. Kortom, bewegen is niet alleen prettig, maar ook echt een investering in de toekomst. En als je er zeker van wil zijn dat je je hele leven kan blijven bewegen, kun je uiteraard het beste zwemmen!

FIT.nl is een platform voor fitness, afvallen en voeding. Een team van deskundigen houdt je op de hoogte met artikelen en deelt oefeningen en recepten voor een fitter leven.


advertentie