‘Anders kijken naar jezelf en naar de situatie en zo complexe problemen toegankelijk maken’, dat is wat filosoof Lammert Kamphuis doet. Hoe? Vooral door nooit te stoppen met het stellen van vragen en te durven twijfelen. En ook door te leren van anderen. En dat zouden wij in een tijd waarin het lijkt dat we liever ons eigen gelijk halen dan luisteren veel vaker moeten doen. Hoe? Met zijn boek ‘Verslaafd aan Ons Eigen Gelijk’ daagt Lammert Kamphuis je uit om het eigen denkpatroon te doorbreken.
Gelijkhebberigheid
‘Verslaafd aan Ons Eigen Gelijk‘ bouwt voort op de fundamenten gelegd in zijn eerste boek ‘Een Weergaloos Leven.’ Waar hij ons eerst uitnodigde om onze persoonlijke doelen en waarden te heroverwegen, gaat het vervolg nog een stap verder door ons te laten inzien dat onze eigen overtuigingen en gelijkhebberigheid ons vooral behoorlijk in de weg kunnen staan. Het is daarmee een wake-up call voor ieder van ons waarin de vraag “Waarom we eigenlijk zo verslaafd zijn aan ons eigen gelijk?” centraal staat. En terwijl hij die vraag ontwart, onthult hij de vele psychologische, sociale en culturele mechanismen die ons in de greep houden van onze eigen overtuigingen.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Comfortabele bubbels doorbreken
Wat dit boek zo pakkend maakt, is Kamphuis’ vermogen om complexe ideeën toegankelijk te maken. Hij vermijdt hoogdravend jargon en vertelt in plaats daarvan persoonlijke anekdotes en voorbeelden uit het dagelijks leven, waardoor zijn boodschap voor iedereen begrijpelijk is. Hij daagt de lezer uit om te reflecteren op hun eigen denkpatronen en nodigt uit tot zelfkritiek zonder te oordelen. Je leest het zeker niet snel uit, eerder is het een boek dat je beetje bij beetje absorbeert en waarover je blijft nadenken. Zelfs nadat je de laatste pagina hebt omgeslagen. Kamphuis moedigt ons aan om onze comfortabele bubbels te doorbreken en in gesprek te gaan met mensen wiens opvattingen haaks staan op die van ons. Hij laat zien hoe dit niet alleen onze individuele levens verrijkt, maar ook de samenleving als geheel.
Lees ook: ‘Socrates op Sneakers’: zo stel je voortaan de juiste vragen
Leren en groeien
In een tijd waarin tegenstellingen de boventoon voeren en begrippen als verbinding en begrip soms ver te zoeken zijn, biedt Lammert Kamphuis slimme inzichten en bruikbare tips om een brug te slaan naar anderen. Zelfs als de ideeën ver uit elkaar lijken te liggen. Want uiteindelijk zijn we allemaal in staat om onze eigenzinnigheid aan de kant te schuiven en kloven te overbruggen. Daarmee pleit Lammert niet alleen voor meer eenheid en harmonie, maar wijst hij herinnert hij ons er ook aan dat we nooit te oud zijn om te leren en te groeien. En zoals gewend van Lammert is het zeker geen belerend handboek van hoe het moet, maar een inspiratie voor hoe het kan.