Dag van de Bedrijfshulpverlening: maak het verschil in én buiten het zwembad

Het is vandaag de Dag van de Bedrijfshulpverlening (BHV), elke eerste maandag in november staat altijd in het teken van de essentiële rol die BHV-teams en medewerkers spelen in het waarborgen van veiligheid op de werkvloer. Deze dag is een gelegenheid om waardering te tonen voor de toegewijde professionals die in geval van noodsituaties snel en doeltreffend handelen om levens te redden en schade te beperken.

Overlevingskans

Bij een ongeval zijn de eerste minuten cruciaal voor het slachtoffer. Natuurlijk bel je 112 en komt er zo snel mogelijk professionele hulp. Maar wat je in die eerste minuten doet om iemand te helpen, kan een kwestie zijn van leven of dood. Of van zwaar letsel of volledig herstel. Het belang van bedrijfshulpverlening (BHV) kan niet genoeg benadrukt worden. Ook in de zwembranche. Een hartstilstand is één van de momenten waarop BHV-medewerkers het verschil kunnen maken, in én buiten het zwembad. Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand, waar artsen en verpleegkundigen niet direct kunnen helpen. Maar als je binnen de eerste 6 minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Omdat ook de ambulances niet altijd binnen de zes minuten ter plaatse kunnen zijn, is de hulp van mensen die kunnen reanimeren daarom van levensbelang.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Dag van de beroerte: snel handelen is van levensbelang

HartslagNu

Binnen de zwembranche zijn er veel mensen die kunnen reanimeren, maar ben jij al aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu? Omdat er niet altijd een arts ter plaatse is als iemand een hartstilstand krijgt, heeft de Nederlandse Hartstichting een netwerk van burgerhulpverleners opgezet: het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Dit netwerk, en de plaatsing van AED’s, heeft eraan bijgedragen dat het percentage getroffenen met een hartstilstand dat buiten het ziekenhuis het overleeft, na de jaren negentig is gegroeid van 9% naar 28%. Het idee achter dit netwerk is dat overal in Nederland mensen kunnen worden gereanimeerd binnen zes minuten. De hulpverleners die aangesloten zijn bij HartslagNu krijgen, zodra er een melding van een hartstilstand via 112 binnenkomt, een oproep op hun telefoon. In het bericht staat het adres van het slachtoffer en de locatie van een Automatische Externe Defibrillators (AED) die zij onderweg kunnen ophalen. Zo is de kans groot dat je cruciale hulp kunt verlenen nog voordat de ambulance arriveert.

Meld je aan. Kun jij reanimeren, maar ben jij nog niet aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem? Kijk op HartslagNu. Hoe groter het netwerk, hoe meer het kan betekenen voor mensen die het nodig hebben.