15 oktober ZwembadBranche Dag

Vergrijzing neemt toe: zwemmen om vitaal en jong van geest te blijven

Volgend jaar zouden we zomaar de 18 miljoen inwoners kunnen aantikken. Hoewel de bevolkingsgroei iets minder snel zal gaan dan verwacht, blijft het voorlopig wel groeien. In 2037 gaat het aantal naar 19 miljoen en in 2070 zelfs naar 20,6 miljoen. Ook de vergrijzing neemt toe, in 2040 zal een kwart 65 jaar of ouder zijn. Maar leeftijd zegt natuurlijk niet zoveel en bewegen helpt om vitaal en jong van geest te blijven. Zeker zwemmen is een hele fijn sport voor ouderen en zal dus nog belangrijker worden de aankomende decennia.

Voordelen zwemmen voor ouderen

De bevolking neemt toe, naast migratie zorgt een langere levensduur voor de verwachte bevolkingsgroei. Na een kortstondige daling als gevolg van de coronapandemie, vertoont de levensverwachting sinds 2022 weer een positieve stijging. Door deze toegenomen levensverwachting en ook de naoorlogse geboortegolf en het grote aantal geboortes in de jaren zestig neemt de vergrijzing ook toe. Het aandeel 65-plussers is nu 20% van de bevolking, maar het CBS voorspelt dat tegen 2040 een kwart van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder is en daarna blijft het stabiel. De komende decennia kun je als zwembad dus nog meer inzetten op sporten en bewegen voor ouderen. En mocht je nog mensen moeten overtuigen, hierbij de voordelen nog even op een rijtje.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Met deze ‘hacks’ blijft je zo lang mogelijk jong

  1. Lage impact op gewrichten: Zwemmen is een low-impact activiteit, wat betekent dat het vriendelijk is voor de gewrichten. Het vermindert de druk op de gewrichten, waardoor het ideaal is voor ouderen met gewrichtsproblemen of artritis.
  2. Verbeterde spierkracht en flexibiliteit: Zwemmen zorgt voor een gelijkmatige versterking van het hele lichaam, inclusief spieren die anders mogelijk minder worden gebruikt. Het bevordert ook de flexibiliteit, wat essentieel is om dagelijkse activiteiten uit te voeren.
  3. Cardiovasculaire gezondheid: Regelmatig zwemmen versterkt het hart en de longen, wat bijdraagt aan een betere cardiovasculaire gezondheid wat het risico op hart- en vaatziekten wordt vermindert.
  4. Gewichtsbeheersing: Zwemmen is een effectieve manier om calorieën te verbranden en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Dit is vooral belangrijk aangezien de kans op gewichtstoename bij ouderen toe kan nemen.
  5. Verbeterde mobiliteit: Het water biedt een natuurlijke weerstand, wat kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en de algehele mobiliteit. Dit is cruciaal voor het behoud van zelfstandigheid bij oudere individuen.
  6. Stressverlichting: Zwemmen heeft ook therapeutische voordelen. Het kalmerende effect van water en de focus op de zwembewegingen kunnen helpen bij stressverlichting en het bevorderen van een gevoel van welzijn.
  7. Sociale interactie: Zwemmen in groepsverband biedt de mogelijkheid tot sociale interactie, wat belangrijk is voor het mentale welzijn van senioren. Het kan leiden tot nieuwe vriendschappen en een gevoel van gemeenschap creëren.

Lees voor meer informatie de prognose op de website van de CBS


advertentie

Dewi Online