Met deze ‘hacks’ blijft je zo lang mogelijk jong

‘Forever young’, klinkt als een utopie. Of is veroudering een code is die we kunnen kraken? In Silicon Valley gelooft men er heilig in dat je je biologische leeftijd kunt hacken. Men’s Health dook de wetenschap in en zette op een rij hoe je je lichaam -volgens bewezen onderzoeken- fit en vitaal houdt. Hierbij de ‘hacks’ die je als zwembad heel goed kunt inzetten om zo lang mogelijk jong te blijven.

Skip nooit de leg day

Mobiliteit is net zo belangrijk als je spiermassa. Het uitvoeren van regelmatige, flexibiliteitsverhogende oefeningen is in verband gebracht met een 24% verminderd risico op functionele beperkingen op latere leeftijd, meldt Sports Medicine And Health Science. Waarbij wordt opgemerkt om in het bijzonder tijd te maken voor je benen. Zwemmen is natuurlijk bij uitstek een sport waarbij je ook je benen gebruikt. Alle spieren worden in je lichaam gebruikt, het lichaam moet de spieren coördineren op een manier die het lichaam in balans houdt en toch vooruit gaat. Dit vereist spierspanning en kernkracht en daarmee is zwemmen ideaal om je lichaam te versterken. En dus ook je benen. Daarbij is het ook goed voor je flexibiliteit en beweeglijkheid. Of je nu doet aan baantjes zwemmen, rugslag, vlinderslag of een workout: het bevordert allemaal de algehele lichaamsmobiliteit.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Op blote voeten

Uit onderzoek van de Universiteit van Noord-Florida blijkt dat deelnemers die 15 minuten op blote voeten op een treadmill stonden, hun geheugen met 16% zagen toenemen (terwijl sprinters met schoenen geen verbetering zagen). Sporten op blote voeten werkt dus in je voordeel. Laat je nu bij zwemmen geen enkel last hebben van schoeisel. Wat je ook doet, alles heerlijk op blote voeten. Zwemmen is dus niet alleen ideaal voor het trainen van al je spieren, maar ook voor het trainen van je geheugen!

Lees ook: Een te hoge bloeddruk: zwemmen is zeer geschikt en werkt bloeddrukverlagend

Haal de druk eraf

Het aantal mensen boven de 30 met een hoge bloeddruk is de afgelopen drie decennia verdubbeld – en het stimuleert de snelheid waarmee onze hersenen verouderen, meldt Frontiers In Aging Neuroscience. Sportief bewegen is dus zeker ook voor mensen met een hoge bloeddruk een goed idee. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid. Als je bloeddruk onder controle is en je ondervindt hiervan geen complicaties, zijn eigenlijk alle sporten geschikt. Alleen bij een te hoge en moeilijk behandelbare bloeddruk, moet je oppassen met te intensieve sporten. Wat dan vaak wel kan en veel wordt aangeraden, is zwemmen. Bewegen in water is dan een hele geschikte sport. Hierbij is het wel verstandig om een arts te raadplegen omdat elke situatie uiteraard specifiek is en het advies dus ook anders kan zijn.

Het is een sprint, geen marathon

Heb je eigenlijk te weinig tijd voor sporten en bewegen? Geen enkel probleem, de intensiteit van een workout blijkt belangrijker te zijn dan de duur. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal Of Physiology komt naar voren dat dit de markers van ontsteking (en veroudering) verlaagt. Wist je dat dertig minuten zwemmen overeen komt met vijfenveertig minuten training op het land? Zwemmen is de enige sport waarbij je de intensiteit van de training kunt variëren zonder sneller te gaan. Alleen al door met ademhalingsritmes te spelen verandert een eenvoudige duurtraining in een intervaltraining.

Leer iets nieuws

Om jong te blijven is het natuurlijk ook belangrijk om de hersenveroudering tegen te gaan. Een studie van de Universiteit van Californië toont aan dat wie zichzelf tegelijkertijd drie nieuwe dingen aanleerde, zoals een nieuwe taal, een nieuwe sport beoefenen en een online cursus volgen, cognitieve vaardigheden had die tientallen jaren onder de werkelijke leeftijd lagen. Dikke tip dus voor iedereen die nog niet zwemt, probeer het eens. Even een andere omgeving doet ook vaak wonderen als de motivatie afneemt, het werkt namelijk erg stimulerend. Afwisseling kan zo een manier zijn om het leuk te houden. Zeker als je snel verveeld raakt. Hoewel duidelijk moge zijn dat als je eenmaal beweegt in het water, je natuurlijk nooit meer iets anders wil…

Met dank aan Men’s Health


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier