11 oktober - ZwembadBranche Dag

Zo overleef je de kerstborrel

De tijd breekt weer aan voor borrels, feestjes, recepties. De één kijkt er het hele jaar naar uit, de ander ziet er als een berg tegenop. Maar een kerstborrel is ook zeker de ideale gelegenheid om buiten werktijd eens gezellig met je collega’s op te trekken. Voor de collega’s waar het goed mee klikt altijd gezellig, maar het is juist ook de ideale gelegenheid om die collega die je weinig spreekt of waar je denkt niet zo’n klik mee te hebben eens beter te leren kennen. Zie je er evengoed toch een beetje tegenop? Hierbij wat tips om de kerstborrel te overleven.

Hoe overleef ik de kerstborrel? Zo!

  • Praat eens met collega’s die je bijna nooit spreekt. Een kerstborrel is tenslotte vooral bedoeld om je collega’s beter te leren kennen. Praat dus ook niet alleen maar over die vervelende zwemouders, de uitdaging om de oefeningen aquasport leuk te houden of die tieners die er elke discozwemmen een puinhoop van maken. Maar wel over vakanties, kinderen, hobby’s. En als de partners ook zijn uitgenodigd is het zeker ook leuk om zo eens kennis te maken met de partner van je collega.
  • Maak de gesprekken niet te ‘ingewikkeld’. Je manager tot in detail vertellen over je (mislukte) relaties of de lastige verstandhouding met de schoonfamilie lijkt niet zo’n goed idee.
  • Begin ook niet over salarisverhoging of andere arbeidsvoorwaarden. Het is een feestje, je wilt er graag de stemming in houden. Ervaring leert dat het praten over deze onderwerpen vaak niet sfeerverhogend werkt.
  • Lees ook: Klagende collega’s? Mens-erger-je-niet en luister!

  • Drink niet te veel. Eet iets vooraf, zo voorkom je dat je dat het verkeerd valt of dat je bij de borrelhapjes al instort. Of speel of safe en stort je op de alcoholvrije drankjes, als die er zijn.
  • En natuurlijk leuk voor later: de foto’s. Laat iemand wat foto’s maken. En dan niet met een smartphone, hoewel je hiermee prima foto’s kan maken, maar ouderwets met een echt fototoestel. Deze foto’s kunnen op een leuke manier in de nieuwsbrief worden verwerkt en het levert natuurlijk leuke plaatjes op voor de volgende feestelijke bijeenkomst.
  • Tot slot, iets ‘doen’ geeft altijd gezelligheid. Stel vooraf voor om een spelletje of een quiz te doen. Competitie verhoogt -meestal, let op: niet altijd- de sfeer. Het hoeft gelukkig niet duur of ingewikkeld te zijn. Op internet zie je veel voorbeelden, daarnaast kun je natuurlijk veel jatten van tv. Denk aan: ‘Jongens tegen de meisjes’, ‘Ik hou van Holland’ of een klassieker als ‘Hints’. En vergeet vooral niet om er een prijs aan te koppelen. Prijsuitreikingen zijn altijd populair, of ze nu grappig of serieus bedoeld zijn.  • ZwembadBranche Dag 2022