Typen zweminstructeurs: welke ben jij of is jouw collega?

Iedereen is verschillend en dat maakt het met bijna 8 miljard bewoners op deze aardbol juist ook zo inspirerend. Hetzelfde geldt voor zweminstructeurs. Natuurlijk heb je een zwemlesmethode om kinderen zwemveilig te maken, maar de wijze waarop je dit uitvoert wordt ook bepaald door je karaktereigenschappen. Wat voor type mens ben je, hoe haal jij het beste in kinderen naar boven? Op Famme las ik een aantal verschillende typen leerkrachten waarvan een aantal zeker ook van toepassing zijn op zweminstructeurs. Welk type instructeur ben jij? Of herken jij een collega?

 1. De leidende zweminstructeur
  Dit is een zelfverzekerde, enthousiaste instructeur die de groep helemaal onder controle heeft. Hij of zij ziet wat er gebeurt en weet exact wat de kinderen nodig hebben als het om leren gaat. Voor inbreng van de kinderen zelf is minder ruimte en leerlingen die zich niet aan de regels houden, worden daar consequent op gewezen. Dit alles zorgt voor een hele prettige sfeer en een veilige leeromgeving, kinderen weten waar zij aan toe zij en waarderen dat.
 2. Lees ook: Je communiceert altijd. Ook als je niets zegt!

 3. De helpende zweminstructeur
  Deze instructeur gaat bovenal voor een prettige sfeer in de groep. Hij of zij interesseert zich voor de kinderen, is zorgzaam en probeert zich voor iedereen redelijk en vriendelijk op te stellen. Kinderen worden op ideeën gebracht en gerustgesteld. Zelden hoeft er naar regels te worden verwezen en er is ruimte voor een grapje. Deze instructeur is betrokken bij de leerlingen en wil dat de kinderen weten dat zij in vertrouwen kunnen praten.
 4. De begripvolle zweminstructeur
  Deze instructeur heeft een goed oog voor persoonlijke relaties en groepsprocessen. Hij of zij probeert de leerlingen te begrijpen, luistert oprecht, leeft mee, toont waardering en sluit waar nodig compromissen. Als kinderen om uitleg vragen, krijgen ze die altijd en uitgebreid. Er zijn eigenlijk geen ordeproblemen, de kinderen doen gewoon hun ding omdat ze er plezier in hebben.
 5. De tolerante zweminstructeur
  Kinderen krijgen van deze instructeur heel veel veel ruimte en vrijheid. Ze hebben een vrij grote inbreng en krijgen snel hun zin. Geregeld ziet de instructeur iets door de vingers, waardoor een wat rommelige, maar bovenal vriendelijke sfeer in de groep ontstaat. Die kinderen krijgen ook veel verantwoordelijkheid en er wordt rekening gehouden met individuele verschillen in tempo en capaciteiten wat de kinderen enorm gemotiveerd houdt.
Hellebrekers