23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Nationale Buitenspeeldag en het belang van risicovol spel

Vandaag organiseren Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon weer de Nationale Buitenspeeldag. In heel Nederland wordt er van alles gedaan om kinderen lekker te laten buitenspelen. Spelen is niet alleen leuk voor het kind, maar bovenal ‘risicovol spel’ is heel belangrijk voor de fysieke, sociale en intellectuele ontwikkeling. Helaas gebeurt dit steeds minder, waarom? Wetenschappers van de Universiteit Utrecht doen daar onderzoek naar. Ook het zwembad is natuurlijk dé plek voor kinderen om heerlijk te ravotten en zich door klauteren en klimmen spelenderwijs te ontwikkelen.

Fysieke, sociale en intellectuele ontwikkeling

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2021 van het CBS, in samenwerking met het RIVM, blijkt dat kinderen van 4 tot 12 jaar vooral meer zijn gaan buitenspelen. Dat is gezien de zorgen over de leefstijl van kinderen en de vrees dat kinderen te weinig spelen en te veel gamen een gunstige ontwikkeling. Maar helaas blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut ook dat in de eerste lockdown een groter deel van de basisschoolkinderen (4-12 jaar) motorisch minder vaardig was dan ervoor. Bewegen is natuurlijk enorm belangrijk voor de jeugd en het blijft dan ook belangrijk om kinderen te stimuleren voldoende te bewegen. Maar met name ook buiten te spelen, deze omgeving is uitermate goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Dit is natuurlijk goed voor het leren zwemmen, maar het blijkt dat motorisch vaardige kinderen ook meer meer plezier beleven aan sporten en bewegen en meer participeren in sport- en spelactiviteiten dan minder vaardige kinderen. Jeugd met goed ontwikkelde motorische vaardigheden zijn vaak fitter, hebben minder kans op overgewicht of chronische aandoeningen. Daarnaast is ‘risicovol spelen’ goed voor kinderen om te leren hoe ze risico’s moeten inschatten en waar hun grenzen liggen. Het bevordert zo naast de motorische ontwikkeling, ook de cognitieve en emotionele ontwikkeling en vormt de basis voor de sociale en intellectuele ontplooiing van een kind. Door kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven laat je ze zelf bepalen wat ze gaan doen en wat ze zelf leuk vinden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: ‘Afname van motoriek en toename van gewicht vertragen het leerproces van zwemmen‘

‘The power of risky play’

Genoeg redenen om kinderen te stimuleren veel te klauteren en te klimmen en op ontdekking te gaan wat wel en niet kan. Maar toch lijkt het erop dat kinderen dit juist minder doen. Behalve dat (buiten)spelen moet concurreren met passieve activiteiten zoals gamen, wordt het ‘echte’ spelen ook vaak belemmerd door ouders. Zij lijken veel voorzichter te zijn geworden. Dit kan komen doordat het drukker is geworden op straat en dat de sociale controle minder is dan vroeger, tegelijkertijd kan het ook goed zijn dat kinderen te beschermend worden opgevoed. Daarnaast speelt de omgeving een rol, fysieke en natuurlijke elementen kunnen het risicovol spelen enorm stimuleren. Maar wat is nu precies de oorzaak en hoe kunnen we er dus voor zorgen dat kinderen er weer meer erop uit gaan? Een team van wetenschappers van het departement Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht onderzoekt dit in het project ‘The power of risky play‘. Sinds maart doen zij onderzoek in twee speeltuinen in Rotterdam samen met Ravottuh, onderdeel van Buurtlab. Zij kijken naar hoe de twee speelplekken zijn ingericht om risicovol spel te stimuleren en hoe deze plekken door kinderen gebruikt worden. Daarnaast interviewen ze kinderen en ouders om erachter te komen hoe zij over risicovol buitenspelen denken. Tevens spreken zij met verschillende beleidsmakers over besluitvorming en beleidsmatige inbedding van risicovolle speelplekken. Momentele is het onderzoek nog volop gaande.

Wil je hier meer over weten? Lees meer over het onderzoek The power of risky play of luister de podcast Focus Wetenschap (NPO Radio) met Kirsten Visser: ‘Speeltuinen moeten kinderen de kans geven om risico’s te nemen’ externe link.


advertentie

Dewi Online