Sport en bewegen in gemeentelijk beleid: samenwerken met sportaanbieders van belang
Sport en bewegen – en dus uiteraard zwemmen- zijn essentieel voor het bevorderen van een gezondere bevolking. Maar de rol van sport en bewegen in de plannen van gemeenten om de gezondheid en het welzijn van de Nederlandse bevolking te verbeteren verschilt sterk. Sommige gemeenten koppelen het aan veel thema’s…
Wanneer je één lijn trekt, maakt het niet meer uit waar je woont
Het aantal kinderen met een zwemdiploma uit gezinnen met een laag inkomen is opmerkelijk lager dan het aantal kinderen uit gezinnen met een hoog inkomen, zo beek uit onderzoek van het Mulier Instituut. Circa 25% van de kinderen uit de laagste inkomensgroep heeft geen diploma, terwijl dit percentage slechts 2%…
Sportfunctionarissen werkten het vaakst structureel samen met zwembaden
Negen op de tien sportfunctionarissen zoals bijvoorbeeld buurtsportcoaches en beweegcoaches werkten in 2023 samen met ondernemende sportaanbieders. Vooral dan met fitnesscentra, zwembaden, dansscholen of tennis-/padelclubs. Maar de samenwerking met zwembaden was het vaakst structureel van aard. Zo blijkt uit een peiling van het Mulier Instituut onder sportfunctionarissen. Ondernemende sportaanbieders Nu…
‘Laten we nu samen de trend doorbreken’
Begin februari behaalde GroenLinks-PvdA Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis zijn zwemdiploma. Als kind heeft hij nooit leren zwemmen, wat hem eigenlijk altijd heeft belemmerd. Nadat zijn kinderen op zwemles zaten en zich afvroegen waarom hun vader geen diploma had, besloot hij alsnog te leren zwemmen. Een jaar later kreeg hij dan…
Minder bewegen door stijgende prijzen: ‘het wordt nu cruciaal wat de overheid gaat doen’
De prijzen stijgen, ook sporten en bewegen wordt duurder. Van de sportende Nederlanders tussen de 5 en de 80 jaar geeft een vijfde aan dat de sportaanbieder van zichzelf of van hun kind een prijsstijging heeft doorgevoerd tussen de 5 en 10 procent. Voor ruim 80.000 sporters is deze prijsstijging,…
Sport- en beweegbeleid ouderen gemeenten: verbeteringen nodig, zwembranche kan helpen
Gemeenten hebben in hun sport- en beweegbeleid vaak wel aandacht voor ouderen, maar er zijn nog verschillende knelpunten, zo blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder beleidsmedewerkers en buurtsportcoaches. Meer dan de helft van de gemeenten geeft aan dat hun sport- en beweegbeleid voor ouderen redelijk of heel effectief…
Sport en bewegen vaker op politieke agenda gemeenten
De beleidsaandacht voor sport en bewegen op lokaal niveau is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Sport staat ook vaker op de politieke agenda van het college van B&W en de gemeenteraad. Naast corona zijn hierop ook het klimaatakkoord, het preventieakkoord en het Nationaal Sportakkoord van invloed. Zo blijkt uit…
Sport en bewegen in de openbare ruimte: een zwembad voor een beweegvriendelijke omgeving
Voldoende bewegen is van groot belang, daarover bestaat geen twijfel. Het is dus ook in het belang van ons allemaal dat bewegen wordt gestimuleerd en dus ook gefaciliteerd. Dat er een openbare ruimte wordt gecreëerd die uitnodigt om te bewegen en die ook aansluit bij de behoeften. Om beter te…
‘Het openen van het buitenbad is mogelijk, maar het is nog wel een uitdaging’
De maatregelen worden vanaf 29 april een beetje versoepeld. Eén van de belangrijkste wijzigingen is het toestaan van georganiseerde sportactiviteiten in de buitenlucht voor kinderen en jongeren. Men is van mening is dat gedwongen binnen zitten extra veel van hen vraagt en de risico’s voor hen kleiner zijn. Kinderen mogen…
Noodloket niet voor jou? Meld ontbrekende SBI code!
De ingrijpende maatregelen tegen het coronavirus heeft de zwembranche hard geraakt. Vanuit de overheid is toegezegd dat alle ondernemingen die direct moesten sluiten worden gecompenseerd. Voor één van deze maatregelen -Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)- kun je nu een aanvraag indienen. Maar helaas komt niet iedereen binnen de zwembranche hiervoor…