23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Hier moet je op letten bij het sporten na een hersenschudding

Een hersenschudding betekent letterlijk dat de hersenen voor korte tijd door elkaar worden geschud. Meestal gebeurt dit door een klap of stoot tegen het hoofd. De meeste sport-gerelateerde hersenschuddingen zijn licht en veel sporters zijn binnen 10 dagen weer hersteld, een aantal heeft een langere hersteltijd nodig. Belangrijk is wel om hoofd- en hersenletsel nooit te onderschatten. Als er niet snel, tijdig en op een juiste manier wordt gehandeld, kun je naast een langzaam herstelproces je leven lang lichamelijke en psychische problemen eraan overhouden. Maar hoe zit dat nu met sporten?

Hoofdblessure tijdens sporten

Ieder jaar lopen 76.000 mensen een hoofdblessure op tijdens het sporten. Daarvan belandt ongeveer een vijfde op een Spoedeisende Hulp-afdeling, waarbij 14% het letsel zo ernstig is dat opname in het ziekenhuis nodig is. De meeste hoofdblessures zijn dus vervelend, maar niet heel zorgelijk. Alleen blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting dat sporters met name licht hoofd- en hersenletsel onderschatten. Met alle gevolgen van dien. Als er niet snel, tijdig en op een juiste manier wordt gehandeld, kunnen sporters naast een langzaam herstelproces hun leven lang lichamelijke en psychische problemen eraan overhouden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Inschatten ernst hersenschudding

Als je wil weten hoe ernstig een hoofdletsel is, kun je de Hoofdletsel App raadplegen. Doorloop de testjes uit de hoofdletselapp om de gewonde sporter te observeren en te bevragen en krijg hierna direct advies over wat jij en de sporter moet doen om ernstiger letsel te voorkomen. Twijfel je over de ernst, is het uiteraard verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts of 112 te bellen. Bij twijfel is het in ieder geval beter om het zekere voor het onzekere te nemen en altijd direct te stoppen met sporten of trainen. Als je daarna weer een nieuwe hersenschudding oploopt, kan dat levensbedreigend zijn. Zelfs al is het maar een kleine botsing of klap. Bij een vermoeden van een hersenschudding na een klap, val of botsing kun je de volgende controlevragen stellen om een beter beeld te krijgen: 

  • Vragen die de oriëntatie in tijd, plaats en persoon testen. Bijvoorbeeld: Welke dag is het vandaag? In welke plaats is de training, wedstrijd of sportactiviteit?
  • Vragen die de concentratie testen. Bijvoorbeeld: wat zijn de dagen van de week van achteren naar voren?
  • Vragen die het geheugen testen. Wat is de stand? Wat is de oefening?

Lees ook: Herstellen van een blessure? Houd rekening met fysieke én mentale factoren

Wanneer mag je weer sporten?

Bij een (zeer) lichte hersenschudding kun je na één of twee weken meestal weer volledig sporten. Het is dan wel belangrijk alle klachten zijn verdwenen en dan niet alleen lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maar ook moeite met concentreren of iets onthouden. Laat bij kinderen en jongeren deze beoordeling aan een arts over. Wanneer de klachten echt helemaal weg zijn, kan weer in fases worden opgebouwd. Eerst kijken wat lichte inspanning doet, gaat dit goed dan worden overgegaan op sport-specifieke oefeningen. Vaak zijn deze oefeningen complexer en vragen meer van de hersenen. Soms komen klachten zoals duizeligheid en concentratieproblemen terug, het is dan belangrijk om even een stapje terug te doen. Voorkom ook oefeningen, partijvormen of wedstrijden waarbij er een risico bestaat op een botsing of een val, waardoor het risico op een nieuwe hersenschudding extra groot is. Als iemand een zware hersenschudding heeft gehad, is het verstandig om een paar weken te wachten met sporten en het te laten beoordelen door een arts. Zijn er tekenen van hersenkneuzing, hersenoedeem en dergelijke, dan bepaalt een neuroloog hoe de behandeling er verder uitziet. Het kan dan wel een aantal maanden duren voordat er weer volledig gesport kan worden.

Kijk voor meer informatie over sporten en een hersenschudding op www.sportzorg.nl en voor meer informatie over de Hoofdletsel app op Veiligheid.nl