Topcoaches luiden de noodklok en pleiten voor een toets bewegingsvaardigheid

Topcoaches Ronald Koeman (Oranje), Sarina Wiegman (Oranje Leeuwinnen), Marcel Wouda (zwemmen), Jac Orie (schaatsen) en Foppe de Haan (voetbal) luiden de noodklok en maken zich zorgen over het bewegingsonderwijs van onze jeugd. Zij willen minimaal 2 uur per week gymles door een bevoegde leraar en beter geschoolde trainers en vrijwilligers bij sportverenigingen. Maar ook een toets op bewegingsvaardigheid en dat ieder kind in aanraking komt met minimaal twee sporten. De coaches ondersteunen daarmee de petitie die de KNVB en NOC*NSF namens de sportwereld morgen aanbieden aan de Tweede Kamer.

Jong geleerd…

De coaches roepen dus op tot actie. En terecht want onze jeugd beweegt te weinig. En dat terwijl het juist voor de jeugd zo belangrijk is. Niet alleen voor de motorische ontwikkeling, maar zeker ook om overgewicht tegen te gaan. Dat laatste is helaas een een probleem dat de laatste jaren onder de jeugd is toegenomen. Gezonder eten én vooral ook meer bewegen is dan van groot belang. Daarnaast geldt hiervoor ook zeker: jong geleerd, is oud gedaan. Wie in zijn jonge jeugd veel sport, gaat later ook eerder bewegen. Voor een gezonde volgende generatie, moeten we onze jeugd dus meer laten bewegen. Waar gaat het dan mis?


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Scherm

CBS onderzoeker Tanja Traag laat aan Nu.nl weten dat je bijvoorbeeld ziet dat kinderen steeds vaker met de auto naar school gaan. Waarschijnlijk omdat beide ouders werken, waardoor het makkelijker is om kinderen op weg naar hun werk met de auto te brengen. Ook spelen kinderen steeds minder vaak buiten. Traag denkt dat dit komt door de afnemende sociale controle, waardoor kinderen waarschijnlijk minder vaak buiten mogen spelen. Tot slot wijst zij op de grote aantrekkingskracht van de bekende schermen. Als kinderen niet op een scherm kunnen, weten ze niet meer wat ze dan wel kunnen doen. Pokemon Go leek even de uitkomst, de ideale combinatie van nieuwe media en bewegen, maar het bleek slechts een hype.

Lees ook: Zwembaden belangrijk bij sportstimulering jeugd

12 tot 16 jaar

Uit onderzoek dat is uitgevoerd door de Active Healthy Kids Global Alliance blijkt dat de sportinfrastructuur niet het probleem is, in Nederland is dit goed geregeld. Conclusie is vooral dat de Nederlandse kinderen te veel zitten. Waarbij met name de groep 12 tot 16 jarigen zorgelijk is. Deze groep haakt snel af als het om bewegen gaat. Veel sportaccommodaties en -clubs worstelen met de vraag hoe ze hen toch kunnen overhalen om te bewegen. Eerder werd ok al geconcludeerd dat de kinderen van groep 8 slechter scoren op bewegen. Wat hierbij vooral opvalt is dat groep 8-leerlingen slecht scoren op verspringen en en dat ze niet goed zijn in het gooien en vangen van een bal.

Examen junk pool

Uit het onderzoek blijkt ook ons beweegonderwijs gemiddeld scoort. De Scandinavische landen en onze zuiderburen moeten we voor laten gaan. Helaas moeten we ook concluderen dat de maatregel onder Rutte II om vakleerkrachten de gymles te laten verzorgen niet overal wordt nageleefd. Bewegen blijft daarmee in het onderwijs toch een ondergeschoven kindje. Blijkt ook uit het feit dat schoolzwemmen vaak is geschrapt. Als we willen dat deze generatie later gezond gaat leven, moet onze jeugd dus meer bewegen. Kijken we toch weer even met een schuin oog naar onze Scandinavische buren: tijd voor een examen junk pool?


advertentie

Dewi Online